Германците бесни на канцлера, защо Шолц се колебае

Шолц е разглеждан като нерешителен и без необходимите лидерски качества политик

Германците бесни на канцлера, защо Шолц се колебае | StandartNews.com

Канцлерът на Германия Олаф Шолц отхвърли критиките, че Берлин не показва лидерство в усилията на Запада за снабдяване на Украйна с тежко въоръжение за отблъскване на руското нашествие. Той каза, че предпочита да проявява предпазливост, отколкото да взема прибързани решения, предаде Ройтерс.

Шолц е подложен на натиск в Германия и чужбина да достави тежки оръжия на Украйна и да подкрепи незабавно ембарго на Европейския съюз върху руския енергиен износ.

"Вземам своите решения бързо и в съгласие с нашите партньори", заяви канцлерът в интервю за германския неделен в. "Билд ам зонтаг", като отбеляза, че се отнася скептично към предприемането на прибързани и некоординирани действия.

Германия промени своята позиция, одобрявайки в края на април доставка на самоходни противовъздушни установки "Гепард" за Украйна. Социологически данни показаха, че тази стъпка е подкрепяна от 55% от германците, според които страната им би трябвало да снабдява Украйна с такива оръжия.

Този ход обаче не помогна за промяна на обществените възприятия, според които Шолц е разглеждан като нерешителен и без необходимите лидерски качества политик. Анкета, публикувана от "Билд ам зонтаг", показа, че 54% от германците са неудовлетворени от подхода на канцлера към кризата. Според допитването одобрение на канцлера е паднало до 32%.

Шолц каза в интервюто, че при вземането на решения не смята да се съобразява с рейтинги. "Анкетите могат да се ползват за сведение, но не може действията ти да зависят от тях. Особено по въпросите на войната и мира това може да бъде крайно опасно", заяви той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай