Германски вестник разкрива връзката между Фронта Полисарио и Иран

Мароко прекъсна отношенията си с Иран през 2018 г., обвинявайки го, че подкрепя „Полисарио“

Германски вестник разкрива връзката между Фронта Полисарио и Иран | StandartNews.com

Водещо германско издание съобщи, че има достъп до разговор между Фронта „Полисарио“ и ирански агент, доказващ връзката между двете страни. Вестникът е прегледал документи на германското разузнаване, показващи намерението на Иран да упълномощи свои представители да извършват атаки срещу Израел, в Близкия изток, Мароко и Северна Африка като цяло.

Кореспондентът за Близкия изток на германския вестник „Ди Велт“ Кристин Кенше публикува статия, озаглавена „Как Иран създава глобална терористична мрежа срещу Израел“, в която дава много подробности за участието на Фронта „Полисарио“, чиято цел в района на Западна Сахара е да дестабилизира Мароко, която значително подобри отношенията си с Израел.

Документите разкриват, че базираният в Сирия лидер на „Полисарио“ Мустафа Мухамад Лемине Ал Китаб отправя призив към лидер на терористичната организация „Хизбула“ и ирански представител да предложат повече подкрепа на разположените на територията на Алжир сепаратистки милиции за извършване на атаки срещу Мароко.

В телефонен разговор с ирански служител на 23 октомври Лемине Ал Китаб уверява, че „Полисарио“ ще се присъедини към други ирански проксита в Близкия изток, за да сее нестабилност в региона, отбелязва „Ди Велт“. Миналата година същият вестник разкри участието на членове на „Полисарио“ в подпомагането на трансфера на активисти на „Хизбула“ в Африка, при съучастие от страна на Алжир.

Мароко прекъсна отношенията си с Иран през 2018 г., обвинявайки го, че подкрепя „Полисарио“ чрез своето посолство в Алжир и че спонсорира обучение от „Хизбула“ на бойци на „Полисарио“ в лагерите в Тиндуф.

Мароко предупреди за задълбочаващите се връзки между „Полисарио“ и Иран, от една страна, и „Полисарио“ и терористични групи, от друга.

По-рано този месец нападение бе извършено над жилищен район в Ес-Смара в южната част на Мароко, убивайки един и ранявайки трима души.

Представителят на Мароко в ООН Омар Хилале каза, че "терористичната атака" носи отличителните белези на „Полисарио“ и че Рабат ще реагира, след като приключи съдебното си разследване на тази атака срещу цивилни.

Статията на Кристин Кенше в „Ди Велт“ припомня, че в Алжир парламентът единодушно е гласувал да подкрепи войната срещу Израел и според докладите на германското разузнаване „Иран стои зад всички тези дейности“. „Шиитският режим е изплел световна мрежа от милиции, която подкрепя с оръжия, пари и обучение, и в замяна използва за стратегията си на терор срещу Запада като цяло и срещу САЩ и Израел в частност". В разговор, записан на 23 октомври, около две седмици след като терористите на „Хамас“ атакуваха Израел, член на Фронта „Полисарио“ уверява представител на „Хизбула“ в готовността си да атакува в Западна Сахара.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай