Германия връща граничния контрол

Германия връща граничния контрол | StandartNews.com

Мюнхен изнемогва от големия брой бежанци, достигна лимита си

Канцлерът на Германия Ангела Меркел е уведомила в телефонен разговор австрийския си колега Вернер Файман, че германските власти имат намерение да въведат контрол по границата си с Австрия и на място да установяват кои имигранти нямат право да получат статут на бежанец, предаде ТАСС. Агенцията се позовава на два австрийски вестника - "Пресе" и "Кроне", които съобщават това на интернет страниците си, цитирайки източници от австрийското правителство. По техни данни тези проверки трябваше да започнат още снощи. Над 13 000 мигранти пристигнаха само в събота в Мюнхен, а вицеканцлерът Зигмар Габриел предупреди, че страната е достигнала своя лимит на прием на новопристигнали. "Неспособността на Европа да се справи с мигрантската криза доведе дори Германия до лимита на възможностите й", каза Габриел пред вестник "Тагесшпигел".

Местните власти в Мюнхен се оплакаха от огромния бежански натиск и товар. "Вече не знаем какво да правим с бежанците", възкликна кметът на Мюнхен Дитер Райтер и предупреди, че много от тях ще се наложи "да спят под открито небе", предаде АФП. "Мюнхен и Бавария няма да могат сами да се преборят с това голямо предизвикателство", каза още кметът на града. "Предвид регистрираните в събота цифри е съвсем ясно, че сме достигнали крайния предел на капацитета си да приемаме кандидатите за убежище, прииждащи от Балканите през Унгария и Австрия", заяви говорител на мюнхенската полиция. Еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер призова да се промени конституцията на Германия заради критичната ситуация с бежанците.

Австрийските железници пък са спрели по искане на Берлин влаковете за Германия, съобщи говорителка на австрийската железопътна компания, съобщи ДПА. Бежанците не могат да избират приемна страна, предупреди германският вътрешен министър Томас де Мезиер

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай