Германия и Бразилия поискаха резолюция на ООН за шпионажа

Сноудън изрази готовност да сътрудничи на Германия

Германия и Бразилия поискаха резолюция на ООН за шпионажа | StandartNews.com

Ню Йорк/Берлин. Германия и Бразилия са поискали от Общото събрание на ООН да приеме проект за резолюция, призоваваща за правото на неприкосновеност на личния живот в цифровата епоха, предаде Би Би Си.

Проектът призовава за край на прекомерното електронно наблюдение, отбелязвайки, че незаконното събиране на лични данни "е изключително инвазивен акт".

Бразилия и Германия са разгневени от твърденията за мащабното наблюдение на САЩ и информацията за подслушването на германския канцел Ангела Меркел и бразилския президент Дилма Русеф. Твърденията произтичат от разкрития на Едуард Сноудън.

Проектът на резолюцията, която не назове имената на страните, ще бъде обсъден от Общото събрание на комитета за човешките права.

Проектът призовава 193-членно събрание да заяви , че е "дълбоко загрижено за нарушенията на човешките права и злоупотребите, които могат да са в резултат от провеждането на каквото и да наблюдение на съобщения".

Това включва "екстериториална наблюдение на съобщения, тяхното прехващане, както и събирането на лични данни, по-специално масовото събиране на такива данни".

Резолюцията, която ще бъде гласувана по-късно този месец, призовава всички страни да защитят правото на личен живот, гарантирано от международното право.

Докато резолюциите на Общото събрание не са задължителни, те имат значителна морална и политическа тежест, ако спечелят достатъчно подкрепа.

Междувременно, германският министър на вътрешните работи Ханс Петер Фридрих предложи законодателни мерки, които да увеличат сигурността на интернет комуникациите в Германия и в Европа. Целта е да се противодейства на незаконното подслушване от страна на чужди специалните служби.

Пред вестник "Белтон цонтаг" в неделя министър Фридрих настоя, колкото е възможно по-скоро да бъде формулиран и приет Закон за защита на интернет комуникациите, с който интернет провайдърите да бъдат задължени да насочват комуникациите в Европа само в рамките на европейска мрежа.

Още в сряда той ще предложи подобен законопроект за разглеждане на срещата между делегациите на християндемократите и социалдемократите за формирането на голяма коалиция с идеята подобен закон да бъде една от първите законодателни инициативи на новия кабинет на голямата коалиция.

Фридрих, за който се очаква да запази поста си на вътрешен министър в бъдещия кабинет посочи, че съсредоточаването на европейските интернет комуникации, предимно в рамките на Европа, ще затрудни проследяването им и евентуалното им подслушване от страна на служби, подобни на американската агенция за национална сигурност.

Германското правителство по-рано заяви, че иска да говори директно със Сноудън за дейностите на САЩ. Сноъдун се срещна с немския депутат Нанс-Кристиан Стробеле в Москва и изрази готовността си да информира германското правителство (на снимката).

Адвокатите му казаха, че всяко заседание с германски следователи ще се проведе в Москва, а не Германия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай