Германия настоява за собствена европейска отбрана

Европа трябва да продължи да разработва собствена система за отбрана

Германия настоява за собствена европейска отбрана | StandartNews.com

Европа не ще може да разчита напълно на Вашингтон за своята отбрана, дори ако кандидатът на демократите Джон Байдън спечели изборите в САЩ. Това заяви германският министър на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер, пише европейската редакция на списание Politico.

В интервю, излъчено в интернет, министърът заяви, че САЩ ще останат фокусирани върху Китай дори ако Байдън победи в изборите настоящия президент Доналд Тръмп през ноември, което значи, че Европа трябва да продължи да разработва собствена система за отбрана.

"Дори ако Джо Байдън спечели - което със сигурност ще означава, че ще се разбираме помежду си по различен начин - не трябва забравяме, че има някои виждания, които се споделят от голяма част от американската политическа класа, например Китай или справянето с Русия, където бих споменала проекта "Северен поток-2", каза министърът.

По думите на Крамп-Каренбауер съперничеството между Китай и САЩ ще продължи, дори ако Байдън стане президент.

"А това неизменно води до въпроса (...) дали позицията на САЩ е такава, в която те могат да поддържат присъствие на два фронта и да си позволят разходите от това - с други думи в Европа и в индийско-тихоокеанския регион".

Тя каза също, че германското председателство на Европейския съюз, което започна миналата седмица, работи по финализирането на работата по предложение, което ще позволи на страните извън ЕС да участват във военни проекти, работещи в рамките на Програмата за постоянно структурирано сътрудничество (PESCO) на блока.

"Това е важно за бъдещото сътрудничество с Обединеното кралство, но и със САЩ", каза тя.

По думите на министъра изместването на фокуса на САЩ към Азия означава, че е "за наше добро да направим бърз и по-добър прогрес за Европа" що се отнася до отбранителните политики.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай