Германия готви данъчни облекчения за 30 млрд. евро

Финансовият министър планира данъчен законопроект, който да помогне на бизнеса да се справи с продължаващата пандемия от коронавирус

Германия готви данъчни облекчения за 30 млрд. евро | StandartNews.com

Новото германско правителство ще предложи данъчни облекчения на физически лица и компании на стойност най-малко 30 млрд. евро през този законодателен период.

„Ще облекчим хората и малкия и средния бизнес“, коментира финансовият министър на страната Кристиан Линднер в интервю за в. Bild am Sonntag, предава Ройтерс, цитира investor.bg.

Като подчертава, че бюджетът за 2022 г. е съставен от предишното правителство под ръководството на канцлера Ангела Меркел, Линднер казва, че неговият проект за 2023 г. ще включва облекчения, като например за пенсионноосигурителните вноски, и прекратяване на надценката на цената на електроенергията.

Той допълва, че е помолил колегите си от кабинета да преразгледат разходните проекти на своите министерства. "Трябва да се върнем към здравите публични финанси. Ние носим отговорност към по-младото поколение", допълва той.

Според него един от начините за спестяване на средства е да се отмени строителството на нов правителствен терминал на летището BER в Берлин, който ще струва 50 млн. евро. Той предлага временната сграда, която се използва сега, да се използва постоянно.

Министърът също така планира данъчен законопроект, който да помогне на бизнеса да се справи с продължаващата пандемия от коронавирус, включително да се позволи на фирмите да компенсират загубите през 2022 и 2023 г. с печалбите от предходни години.

Заради пандемията управляващата коалиция на канцлера Олаф Шолц се съгласи да използва извънредна клауза в конституцията за трета поредна година през 2022 г., за да спре лимитите на дълга и да даде възможност за нови заеми от 100 млрд. евро.

От 2023 г. нататък коалицията цели да се върне към правилото за ограничаване на дълга, заложено в германската конституция, като дял от икономическата продукция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай