Георгиева: Правителство да осъществи реформите, отлагани с години

Георгиева: Правителство да осъществи реформите, отлагани с години | StandartNews.com

Новото българско правителство трябва да прояви куража да осъществи докрай реформите, които са били отлагани с години, защото са политически трудни. Това заяви заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева в предаването „Събота 150" по БНР. Здравеопазването, пенсионната система и администрацията, са основните приоритети, са секторите, които се нуждаят от спешни реформи. В противен случай, наред с икономическите проблеми, ще се задълбочават и политическите, обясни тя.

ЕК може и да не започне процедура срещу България заради свръхдефицита, каза Георгиева и изтъкна, че трикратното му увеличаване в рамките на 1 година е сериозен проблем, който изисква сериозни мерки.

Прогнозата на Европейската комисия за спад на растежа и инвестициите, и увеличаване на дълга и дефиците, е тревожна, смята еврокомисарят. КТБ е само една от причините, изтъкна Кристалина Георгиева. Все още трудната икономическа ситуация в Европа, кризата в Украйна и продължителния период на политическа нестабилност у нас, са другите. Перспективите обаче могат да се променят при промяна на политиките, смята тя.

При тези условия, от това, което сега имаме, ние очакваме такъв дефицит. Ако се вземат мерки и доведат до ограничаване на дефицита, прогнозата ще се коригира надолу, каза Георгиева.

Дали ще има процедура за свръхдефицит срещу България, ще стане ясно през април, след оценка на причините за него и действията за намаляването му.

„Ние в комисията се отнасяме много сериозно към това, каква е комбинацията на проблем и усилия за неговото решаване. Когато ги видим, тогава правим препоръка към съвета", допълни тя.

Докато съществува усещането, че трудните неща ще продължим да ги отлагаме, ако не се прояви кураж те да бъдат решавани, аз се боя, че няма да успеем да адресираме най-големият ни проблем в момента, а той е проблемът на доверието. Хората са се отчаяли, коментира още Георгиева.

Второто правителство на Бойко Борисов дава надежда за изход, смята еврокомисарят. Факторите, които негативно влияят на страната, щяха да се увеличат с още един, ако нямахме не просто правителство, а правителство, което дава надежди да работи сериозно и да работи отговорно и добре, заключи тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай