Георге Иванов не отстъпи пред бунта

Георге Иванов не отстъпи пред бунта | StandartNews.com

Председателят на парламента в Скопие подписа за изборите на 5 юни след трета нощ на протести

Македонският президент Георге Иванов съобщи, че няма да промени решението си за спиране на всички процеси и разследвания срещу политиците в страната. Въпреки че хиляди македонци протестираха три поредни нощи в Скопие и разрушиха приемната му, президентът и днес продължи да отстоява позицията си. Но фона на напрежението в страната председателят на парламента официално подписа документа за насрочване на избори на 5 юни, а недоволните от властта готвеха нови протести.

Според Георге Иванов страната и политическите партии имат нужда от нови лидери. Той призова и чуждите дипломати да внимават с поведението си, за да не бъдат разбрани погрешно. "Партиите и техните лидери използват институциите за натиск. Службите за сигурност са блокирани и са изправени пред опасността да не могат да работят нормално... Международната общност трябва да помогне за изпълнението на постигнатите споразумения. Държавните институции трябва да позволят провеждането на свободни, честни и демократични избори. Открито подкрепям всички, които заемат публични длъжности - съдии, прокурори, разследващи полицаи, да не се поддават на натиск, независимо от къде идва той", каза още държавният глава.

По-рано и управляващата партия в Република Македония ВМРО-ДПМНЕ в открито писмо призова президента Георге Иванов да анулира решението си от 12 април за амнистия. В откритото писмо от партията призовават "президентът да преразгледа решението си". "Това решение директно пречи на реформите, които започнахме след договора от 2 юни 2015 година и протокола от 15 юли. Поради тази причина призоваваме във възможно най-кратко време да вземете решение за преодоляване на новосъздалата се ситуация", пише още в писмото, предаде БГНЕС. Подобно искане отправи и лидерът на опозицията Зоран Заев.

Днес председателят на парламента Трайко Веляновски насрочи официално избори за 5 юни.

Хиляди македонци излязоха за трета поредна вечер в четвъртък, за да протестират срещу решението на президента. Демонстрациите отново прераснаха в ожесточени сблъсъци с полицията, сълзотворен газ, камъни и арести. Според различни информации са пострадали между четирима и шестима полицаи, а един журналист е бил арестуван. Ситуацията в столицата днес следобед бе спокойна, но не бяха изключени нови демонстрации след последното изказване на президента.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай