Генералите в Москва се крият, червеният телефон мълчи

Покачват се страховете за големи грешки в оценките и за инцидент на бойното поле

Генералите в Москва се крият, червеният телефон мълчи | StandartNews.com

Ръководни руски военни неколкократно са отхвърлили опити на американските си колеги да разговарят с тях, обяви говорителят на Пентагона Джон Кърби, цитиран от „Вашингтон пост“.

Според изданието след руската инвазията в Украйна секретарят по отбраната Лойд Остин и началникът на Обединеното командване на САЩ ген. Марк Мили са се опитвали да организират телефонни разговори с руския министър на отбраната Сергей Шойгу и ген. Валерий Герасимов, но според Кърби руснаците към момента са отказали да приемат поканата.

Вестникът отбелязва, че това „оставя двете най-големи ядрени сили на тъмно по въпросите за военни маневри и покачва страховете за големи грешки в оценките и за инцидент на бойното поле“.

В момент на руски бойни действия в близост до страни от НАТО САЩ и Русия поддържат канал за деконфликтност, но според военни експерти, цитирани от изданието, за избягване на ненужна ескалация или объркване е необходима връзка между военни с висши рангове.

Междувременно високопоставено официално лице от Пентагона заяви, че руската армия се е оттеглила на над 30 километра източно от Киев и е започнала да изгражда отбранителни позиции на няколко фронта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай