Гърция започва с икономиите от днес

Гърция започва с икономиите от днес | StandartNews.com

Гърция ще започне със строгите икономии от днес. Общо 6 законопроекта, които предвиждат по-ниски пенсии и по-високи данъци, трябва да бъдат одобрени от депутатите.

Работещите в държавния сектор, подкрепени от работодателски организации, готвят 24-часов митинг в Атина, който ще се състои пред парламента.

От общо 149 депутати от лявата партия СИРИЗА, около 30 обърнаха гръб на гръцкия премиер Алексис Ципрас заради това, че отстъпи преди исканията на кредиторите, пише германското издание "Bild".

Ципрас обмисля и варианта да подаде оставка до края на седмицата, за да открие път за формиране на временно техническо правителство и за свикване на нови избори, посочва още вестникът.

Министри от кабинета, както и депутати, несъгласни с реформите, се очаква също да подадат оставки в близките дни, посочва БНР. Гръцки сайт посочва, че до момента трима министри са готови с оставките, които ще подадат утре, след гласуването в парламента. Оставка вече подаде заместник-министърът по европейските въпроси Никос Хунтис.

"Позицията на ЕС на преговорите с Гърция не прави чест на демократична Европа", обяви вчера гръцкият премиер Алексис Ципрас и бе категоричен, че няма да подава оставка.

Подписах, за да се избегне катастрофата едно споразумение, в което не вярвам, но поемам отговорността за това и имам желанието да го прилагам", каза още той, цитиран от Франс прес.

Стандарт Нюз припомня, че постигнатото след тежки преговори спасително споразумение с международните кредитори донесе противоречиви коментари сред властта в Гърция. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай