Гърция постигна споразумение с кредиторите си

Гърция постигна споразумение с кредиторите си  | StandartNews.com

Атина. След повече от половин година преговори Гърция обяви във вторник, че е постигнато споразумение с тройката кредитори относно отпускането на допълнително финансиране на държавата.

Според източни след маратонските консултации с "тройката" от Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд двете страни са приключили преговорите и остава формалното финализиране на споразумението. Информациятя бе потвърдена и от премиера на Гърциа Андонис Самарас.

На пресконференция днес Самарас посочи, че споразумението не включва изисквания за нови мерки за икономии. Финансовият министър Янис Стурнарас каза от своя страна, че текстът на споразумението в момента се довършва.

Европейската комисия също потвърди, че Атина е постигнала споразумение с международните си кредитори, предаде ДПА. "Мога да ви уведомя, че сме се договорили по всички най-важни политически теми в прегледа на програмата за икономическо оздравяване на Гърция", съобщи Саймън О'Конър, говорител на еврокомисаря за икономическите и паричните въпроси и еврото Оли Рен.

Гърция е зависима от международна спасителна помощ от средата на 2010 г. Отпускането на заемите, които предпазиха страната от банкрут, е обвързано със съкращаване на разходите и повишаване на данъците наред със структурни реформи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай