Гърция и кредиторите пак удариха на камък

Гърция и кредиторите пак удариха на камък | StandartNews.com

Разговорите между Атина и нейните кредитори продължават, но все още няма споразумение за изход от дълговата криза. Лидерите на Германия и Франция Ангела Меркел и Франсоа Оланд, се съгласиха с гръцкия премиер Алексис Ципрас, че преговорите трябва да продължат с "голяма интензивност", а европейският комисар по икономическите въпроси Пиер Московиси призова Атина за още усилия и ново предложение за реформи. "Много харесвам гръцката трагедия, но мисля че сега наистина трябва да преминем към "хепи енд", заяви Московиси днес.

Късно вечерта в сряда Меркел и Оланд разговаряха с Ципрас в кулоарите на срещата на върха на ЕС в Брюксел. Говорител на германското правителство съобщи, че срещата е преминала в конструктивна атмосфера.

Преговорите между Ципрас, Меркел и Оланд бяха приети като позитивен знак от фондовата борса в Атина. Сесията бе открита със скок от 5.47 на сто до 802.35 пункта. Ципрас коментира от своя страна, че европейците са осъзнали необходимостта от намиране на жизнеспособно решение за Гърция. "Ние решихме да засилим преговорите, за да бъдат преодолени оставащите различия, за да постигнем решение в близко бъдеще", заяви Ципрас. На този фон международната рейтингова агенция Стандард енд Пуърс понижи с още една степен кредитния рейтинг на Гърция в категорията "боклук" ("junk"), предаде АП. Президентът на германската централна банка Бундесбанк Йенс Вайдман от своя страна коментира, че опасността от дефолт на Гърция нараства с всеки изминал ден.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай