Гардиън: Държава от Евросъюза се облагодетелства от руски диаманти

Белгия продължава да търгува с руски диаманти въпреки моралната дилема

Гардиън: Държава от Евросъюза се облагодетелства от руски диаманти | StandartNews.com

Белгия продължава да търгува с руски диаманти въпреки моралната дилема, показва обширно разследване на британския вестник "Гардиън". Полша и балтийските държави настояват за прекратяване на търговията.

Въпреки че президентът на Украйна Володимир Зеленски отправи предупреждения към Белгия относно търговията с руски диаманти от началото на руско-украинския конфликт, скъпоценните камъни все още продължават да се търгуват. Световният диамантен център в Антверпен (СДЦА) не желае да прекрати търговията с Русия, тъй като според него това би довело до загуба на 10 000 работни места. Освен това руските диаманти са необходими за изделия в областта на оптиката.

Около 25% от всички необработени диаманти, минаващи през Антверпен, идват от Русия, като водеща в тази насока е компанията за диаманти "Алроса" – собственост на руската държава. Ръководителят на компанията Сергей Сергеевич Иванов е един от първите олигарси, на които бяха наложени санкции в чужбина. Призивите за прекратяване на търговията с диаманти прозвучаха още по-силно, когато стана ясно, че „Алроса“ финансира ремонта на подводница за руската армия. Въпреки това изглежда, че търговците на диаманти в Антверпен не желаят да се съобразят.

През 2021 г. Белгия е внесла диаманти от Русия на стойност 1,8 милиарда евро. През август тази година търговията вече възлиза на 1,2 милиарда евро. Въпреки това от юни насам се наблюдава забележителен спад.

Говорителят на белгийския министър-председател Александер Де Кро спомена за резкия спад в отговор до в. "Гардиън". "Понастоящем се изяснява възможността за по-нататъшно цялостното прекратяване на тази търговия, но това трябва да стане с колективни действия", заяви говорителят. "Ако имаме сериозни намерения да спрем потока от пари към Русия, това може да стане само ако спрем и покупко-продажбата на шлифовани диаманти, а не само търговията с необработени диаманти", допълни той.

Полша и балтийските държави настояват за цялостно спиране на търговията с диаманти с Русия. Те искат диамантите да влязат в следващия пакет от санкции. Белгия твърди, че няма възражения срещу включването на търговията с диаманти в пакета от санкции. Но досега винаги, когато името на „Алроса“ е било включвано в проектосписъка със санкции, после то е изчезвало от финалната версия на документа. Все още не е ясно как точно се е случило това.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай