Гардиън разсипа Чарлз III! Разследване разкри зловеща схема за печалби

Ето как монархът поддържа имотната си империя

Гардиън разсипа Чарлз III! Разследване разкри зловеща схема за печалби | StandartNews.com

Крал Чарлз III печели от смъртта на хиляди хора в Северозападна Англия. Оказва се, че от години монархът поддържал имотната си империя с парите на покойници, които нямат наследници, сочи разследване на в. “Гардиън”, цитирано от 24 часа.

Схемата се случвала чрез остаряла феодална система в херцогство Ланкастър. Чрез нея финансовите активи, известни като bona vacantia, притежавани от починали хора без завещание или близки роднини, се събират по закон от херцогството. През последните 10 г. благодарение на тази система кралят е получил повече от 60 милиона паунда във фондове.

Открай време се твърди, че след приспадане на разходите за данъци приходите от bona vacantia се даряват на благотворителни организации. Оказва се обаче, че само малък процент от тези средства реално отиват по предназначение.

Вътрешни документи на херцогството, видени от в. “Гардиън”, разкриват как средствата се използват тайно за финансирането на ремонти на имоти, собственост на краля, а след това се отдават под наем, за да генерират печалба.

Три източника, запознати с разходите на херцогството, потвърдиха, че имението използва приходи, събрани от починали граждани, за да обнови портфолиото си от печеливши имоти. В Ланкастър гледали на средствата от bona vacantia като пари наготово.

Херцогството по същество наследява средства bona vacantia от хора, чийто последен известен адрес е бил на територия, която през Средновековието е била известна като Ланкширско графство Палатин и управлявана от херцог. Днес районът включва Ланкашир и части от Мърсисайд, Голям Манчестър, Чешър и Къмбрия.

Изтекла вътрешна политика на херцогството от 2020 г. даде на длъжностни лица в имението на краля лиценз да използват bona vacantia средства в широк спектър от неговото портфолио. Политиката SA9 признава, че изразходването на средствата по този начин може да доведе до “случайна полза за личния портфейл на краля”.

На практика средствата са използвани за реновирането или ремонтирането на стари градски къщи или селски вили, ваканционни имоти, хамбари и дори една бензиностанция, които след това се отдават под наем, като косвено облагодетелстват личното богатство на Чарлз. Надстройките включват нови покриви, прозорци с двоен стъклопакет, котелни инсталации и подмяна на врати и прегради. Практиката помага да се направят имотите под наем по-печеливши. Той получава десетки милиони печалби от херцогството всяка година – доход, който според Бъкингамския дворец е “частен” - т.е. личен. По-рано тази година, в първото си годишно изплащане, откакто наследи имението от майка си - Елизабет II, Чарлз получи 26 млн. паунда от херцогство Ланкастър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай