Габриел: За Либия са необходими спешни мерки

Габриел: За Либия са необходими спешни мерки | StandartNews.com

Зам.-председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент Мария Габриел участва в дебата със специалния представител на генералния секретар на ООН за Либия Мартин Коблер. Дискусията се фокусира върху въпросите, свързани с разширяването на ДАЕШ и хуманитарната ситуация в страната.

Мария Габриел даде висока оценка на работата на специалния представител и подчерта пълната подкрепа на ЕС, по-специално на Европейския парламент, за намирането на решение на конфликта. „Либийският конфликт е многопластов, допълнително влошаван от напрежение на местно ниво. Необходимо е правителството да представлява Либия в нейното разнообразие или поне своевременно да въведе механизмите за представителност. От решаващо значение е националният мирен процес да бъде съпроводен с помирителен процес на местно равнище. Ключова в този контекст е ролята на жените както в настоящия момент, така и в следващите фази на възстановяване на страната", наблегна Мария Габриел.

Тя обърна внимание и на ролята на международната общност за оказване на пълна подкрепа на Либия. От икономическа гледна точка е необходима мащабна подкрепа, за да се предотврати икономически колапс в страната.

Мария Габриел повдигна и другия важен въпрос, свързан с реформата в сектора на сигурността и борбата с ДАЕШ. „Макар да има консенсус, че решението на конфликта в Либия не е военно, че военните действия срещу ДАЕШ са суверенно право на Либия и трябва да бъдат ръководени от страната, причина за тревога за региона и Европа е неотложната необходимост за предприемане на спешни мерки", предупреди тя.

Не на последно място зам.-председателят на Групата на ЕНП постави въпроса за координацията и допълнителните действия, предприети от международните организации. „ООН, ЕС, Африканският съюз и Арабската лига заедно имат важна роля в оказването на подкрепа в областта на икономиката и сигурността, помирителния процес и превенцията на радикализацията. Предоставяната подкрепа за Либия във всички тези сфери трябва да бъде добре координирана", наблегна Мария Габриел.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай