Френските сили започнаха оттеглянето си от Мали

Френските сили започнаха оттеглянето си от Мали | StandartNews.com

Бамако. Франция започна първия голям етап на военното си оттегляне от Мали, четири месеца след изпращането на войски в африканската държава, чиято цел беше да спрат настъплението на ислямистки бунтовници от север, предаде Би Би Си.

Конвой от камиони напусна френската база извън столицата Бамако, по пътя си на юг до Кот д'Ивоар.

Франция започва изтеглянето на част от своите 4000 войници от страната през април.

Планира се постепенното предаване на контола на армията на Мали и на мироопазващите сили на ООН, които ще бъдат разположени в страната през юли, преди планираните национални избори.

Оттеглянето в събота идва само два дни, след като ислямистки бунтовници нападнаха казарма и френско управлявана уранова мина в съседен Нигер, при което загинаха 21 души. Френските специални сили помогнаха на нигерийската войска да сложи край на кризата със заложниците в казармата в петък.

Не е известно дали атаките ще се отразят на дислоциирането на френските сили.

Френската намеса в Мали през януари бе продиктувана от увеличаване на влиянието на ислямистките бунтовници и тяхното настъпление на юг към Бамако.

Бунтовниците се възползваха от слабото централно правителство след преврата през март 2012 и неспособността на армията да установи контрол над страната. Големи градове като Гао, Кидал и Тимбукту бяха превзети, и беше наложена строга форма на ислямското право.

В рамките на седмица от стартирането на кампанията, френски и малийски войници, подкрепени от изтребители и хеликоптери, принудиха бунтовниците да се изтеглят от градските райони. Въпреки това, някои бойци се оттеглиха в скривалища в планините и пустинята, от където започнаха спорадични атаки.

Би Би Си съобщи, че френската намеса е изключително популярна сред населението, и повечето хора се страхуват какво ще се случи след изтеглянето на войската.

Конвоят, напускащ Бамако за Абиджан, е впечатляващ като размер, но Франция настоява, че просто премества оборудване, което надхвърля необходимото, допълва кореспондент на Би Би Си.

Танковете и най-тежката техника ще останат в северната част на Мали за момента.

Франция все още има 3800 войници в бившата си колония. Броят им ще спадне до 2000 до септември, и 1000 до края на годината.

Организацията на обединените нации обяви, че ще изпрати 11 200 войници и 1440 полицаи, за да се установи стабилност в страната, и за възстановяване на въоръжените сили на Мали.

Миналата седмица повече от $ 4 млрд. (£ 2,6 млрд.) бяха обещани на международна донорска конференция в Брюксел за финансиране на плана за възстановяването на страната.

Планът включва възстановяване на държавните институции, ремонт на повредена инфраструктура, организиране на президентските избори, диалог с бунтовническите групи в северните територии и стимулиране на икономиката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай