Неделя,

Фрапиращи данни от САЩ, свързани с децата

От: Агенция Стандарт -
1783
Фрапиращи данни от САЩ, свързани с децата
A
A
A

Фрапиращи данни от нов доклад на Pew Research Center, публикуван от New York Post. Броят на децата в САЩ, убити с огнестрелно оръжие, е отбелязал рязък скок, като се е покачил с цели 50% между 2019 г. и 2021 г., докато страната се бореше с COVID-19.

Увеличението на непълнолетните жертви е най-голямо сред чернокожите младежи, както и предимно в градове, управлявани от демократите.

Само малка част от растящото насилие с огнестрелно оръжие обаче включва стрелба в училище. 

Въпреки че лицата под 18 години представляват малка част от общия ръст на смъртните случаи с огнестрелно оръжие за тригодишния период, тяхната възрастова група е претърпяла най-лош темп на нарастване.

В годината преди удара на пандемията 1732 деца в Америка са загинали от оръжия. Две години по-късно този брой достигна 2590, се казва още в доклада, предаде news.bg.

83% от децата, убити с огнестрелно оръжие през 2021 г., са момчета. 46% от общия брой млади жертви са чернокожи, въпреки че чернокожите деца са съставлявали само 14% от непълнолетното население на САЩ по това време, се казва в проучването.

Шестдесет процента от загиналите непълнолетни лица през 2021 г. включват убийства, а 32% са самоубийства. Останалите смъртни случаи попадат в категориите злополуки или "други".

Училищните въоръжени нападения са били по-малко от 2% от общия брой на смъртните случаи през 2021 г., когато 49 души бяха убити в 202 инцидента с оръжие в американски училища, според Everytown Research & Policy, независима организация за безопасност на оръжията.

Като цяло фаталното насилие с оръжие се е увеличило в цялата страна и сред всички възрастови групи по време на пандемията. През трите години е регистрирано 23% увеличение на смъртните случаи при стрелба сред американците.

През 2021 г. са регистрирани 48 830 смъртни случая от огнестрелно оръжие - най-много за една година от 1999 г., когато федералните центрове за контрол и превенция на заболяванията за първи път започнаха да поддържат такава статистика, се казва в доклада.

Припомняме, че насилието и контролът над оръжията са една от разделящите теми в американското общество. 

Един от последните случаи на насилие изобщо в страната е от понеделник. Масова стрелба в банка в Луисвил, Кентъки, причини смъртта на петима души и прати други шест в болница, информира СиЕнЕн. От полицията уточниха, че стрелецът също е мъртъв.

В края на март жена уби трима ученици и трима служители в частно християнско училище към презвитерианската църква "Завет" в Нешвил, Тенеси. Одри Хейл бе убита, след като бе простреляна от полицаите.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове: Сащ Оръжия Деца