Франция хвърля 425 млн. евро срещу тероризма (ОБЗОР)

Франция хвърля 425 млн. евро срещу тероризма (ОБЗОР) | StandartNews.com

Кметицата на Париж заяви, че възнамерява да съди телевизия "Фокс нюз" на Рупърт Мърдок заради обиди, които по думите й американският канал отправил към френската столица, съобщи Ройтерс. В интервю за Си Ен Ен Ан Идалго заяви, че ще заведе дело, тъй като репортери на "Фокс нюз" са казали в ефир след атаките срещу редакцията на "Шарли Ебдо", че в Париж има зони, в които цари беззаконие и в които не могат да влязат немюсюлмани.

Назначават допълнително 60 мюсюлмански духовници в затворите

Франция ще създаде 2680 нови работни места и ще похарчи 425 млн. долара в рамките на борбата срещу тероризма, обяви премиерът Манюел Валс, цитиран от Би Би Си. По думите му тези усилия са жизненоважни, за да се противодейства на заплахата от екстремизъм.

В момента в страната под наблюдение трябва да бъдат поставени 3000 души. Сред тях са 1300 души, за които се подозира, че имат връзки с джихадисти в Сирия и Ирак, както и други 500 души, свързани с други екстремистки групировки. Валс представи мерките на правителството след атентатите в Париж, при които загинаха 17 души. Премиерът обяви, че силите за сигурност ще бъдат снабдени с по-добри оръжия и защита, включително бронежилетки. Новите работни места ще бъдат създадени в следващите три години. 1400 от тях ще бъдат разкрити в системата на вътрешното министерство и най-вече в контратерористичното разузнаване.

Нови постове ще бъдат създадени и в министерствата на правосъдието, на отбраната и на финансите. Освен това ще бъдат наети допълнително 60 мюсюлмански духовници за работа в затворите, където вече има 182-ма такива духовници. В затворите ще има специални отделения за екстремисти, а интернет сайт ще информира хората за начините да се пречи на младежите да се радикализират. Междувременно на четирима мъже, задържани в рамките на разследването на атентатите в Париж, бяха повдигнати обвинения. Прокурорът на Париж Франсоа Молен заяви, че те вече са в затвора, предадеа АФП. По думите му трима от мъжете са съдебно преследвани за покупка от оръжейни магазини на "оборудване" за Амеди Кулибали, който уби полицайка в парижко предградие и взе заложници в еврейски магазин във френската столица.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай