Макрон се уплаши от насилието, налага нова строга забрана

За празника ще има масирано присъствие на силите на реда

Макрон се уплаши от насилието, налага нова строга забрана | StandartNews.com

Френските власти забраниха днес продажбата и използването на фойерверки на националния празник на страната на 14 юли след размириците и насилието в множество градове, предаде Франс прес.

В последните няколко години фойерверките, които обикновено се продават свободно, се използват от участници в размирици за атаки срещу силите на реда или сгради. Те бяха ползвани масово и през шестте нощи на протести, прераснали в насилие и вандализъм, които разтърсиха страната след смъртта 27 юни на 17-годишен младеж, застрелян от полицай, след като бил спрян с колата си за проверка в парижкото предградие Нантер.

Поради опасенията от разгаряне на ново напрежение в Деня на Бастилията - националния празник на Франция - правителството забрани с указ, публикуван днес във френския Държавен вестник, продажбата на фойерверки през уикенда на 14 и 15 юли.

"За да се предотврати опасността от тежки нарушения на обществения ред по време на празненствата за 14 юли, до 15 юли включително се забранява продажбата, пренасянето, транспортирането и използването на пиротехнически средства и фойерверки за развлечение на територията на цялата страна, се посочва в указа.

Тази забрана не се отнася за специалисти пиротехници с разрешително или за местните власти, които организират фойерверки за празниците, се допълва в него.

Министър-председателката на Франция Елизабет Борн обяви, че за празника ще има масирано присъствие на силите на реда.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай