Фондацията на Бил Гейтс даде $50 млн. за борбата с ебола

Фондацията на Бил Гейтс даде $50 млн. за борбата с ебола | StandartNews.com

Лондон. Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс обеща $50 милиона в сряда в подкрепа на борбата с епидемията от ебола вЗападна Африка, която вече е взела почти 2300 жертви, предаде Ройтерс.

Средствата се предоставят незабавно на разположение на агенциите на ООН и на международни организации, "за да могат да купят материалите, от които има остър недостиг, и да ускорят неотложните дейности в засегнатите страни", съобщи фондацията на съоснователя на Майкрософт в комюнике.

Тя смята да участва в борбата с вируса ебола и на друг фронт, този на изследванията, като работи с държавни и частни партньори, "за да се ускори създаването на лекарства, ваксини и диагностика, които да бъдат ефективни за оздравяването на пациентите и за предотвратяване на разпространението на заболяването".

До момента фондацията е предоставила над 10 милиона долара за тази кауза – 5 милиона за Световната здравна организация за нейната неотложна дейност, 5 милиона за американска организация, свързана с УНИЦЕФ, и 2 милиона за Федералните центрове за контрол и превенция на заболяванията в САЩ.

Епидемията от ебола отне живота на близо 2300 души от началото на годината, сочат последните данни на СЗО. Най-засегнатите страни са Либерия с 1224 жертви, Гвинея и Сиера Леоне.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай