Фон дер Лайен предупреди за какво да се готвим

Разходите за изграждане на опустошената от войната Украйна са най-малко 750 млрд. долара

Фон дер Лайен предупреди за какво да се готвим | StandartNews.com

Трябва да се подготвим за прекъсване на доставките на газ, дори за пълно спиране на доставките от Русия. Това заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пред Европейския парламент.

Тя заяви, че до края на следващата седмица ЕК ще представи извънреден план за сигурност на енергийните доставки, който ще помогне за пренасочване на газовите потоци в рамките на Европейския (ЕС) към "местата, където те са най-необходими", предаде БГНЕС

"Трябва да осигурим европейска солидарност и да защитим единния пазар (на ЕС), както и веригите за доставки на промишлеността", категорична бе Фон дер Лайен.

Чешкият премиер Петър Фиала заяви пред евродепутатите, че енергийният план ще отразява солидарността на ЕС, проявена в разгара на Ковид кризата.

"Пътят, по който чешкото председателство иска да поеме, е преди всичко да работи по общи европейски проекти, които да ни освободят от зависимостта ни от Русия", подчерта той.

Фон дер Лайен и Фиала смятат, че преструктурирането на енергийния пазар на ЕС трябва да запази в основата си благоприятните за климата политики дори и в момент на висока инфлация и краткосрочни рискове за доставките.

Европейският съюз стартира план на стойност 300 млрд. евро, за да се откаже от доставките на руски изкопаеми горива, а освен това инвестира много средства за трансформиране на пазара към възобновяеми източници.

Двамата лидери казаха, че по време на чешкото председателство на ЕС ще бъдат предприети стъпки за следвоенното възстановяване на Украйна. Фон дер Лайен обяви, че ще свика конференция на високо равнище по този въпрос след септември заедно с Германия като настоящ ръководител на Г-7.

Украйна заяви, че разходите за изграждане на опустошената от войната страна са най-малко 750 млрд. долара.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай