Фирма предлага 10 г. импланти с индустриален силикон

Засегнати са и жени в България

Фирма предлага 10 г. импланти с индустриален силикон | StandartNews.com

През последните 10 години фирма предлага силиконови импланти, но не с медицински, а с промишлен силикон.Проблемите, включително и в България, се появиха за първи път около 2010 г. У нас засегнати от тези импланти са хиляди жени, а по света са стотици хиляди. Имплантите в България се внасят от 2005 г., като след 2006 г. вносът става по-активен, а от 2008 г. се внасят вече и в Румъния, казва Седрик Жоакимсман - дистрибуторът за България, пише БНР.  

За проблема с имплантите той разбира на 29 март 2010 г., когато френската здравна агенция прави инспекция в Poly Implant Prothese (PIP)  и установява, че пълнят имплантите с индустриален силикон.“За медицински изделия, които се имплантират, и за всички медицински изделия по принцип, трябва да има стриктен контрол. Ние смятаме, че имаше такъв, защото това бяха импланти, които са сертифицирани и които имат разрешение за пускане на пазара в Европа и в други страни по света, защото гарантират качеството на продукта”, обяснява той.

За да се разбере за проблемите се оказва, че трябва да мине време. До 2010 г. няма хирург, който да е посочил, че има проблем с някой от имплантите, но след това започват да се появяват сигнали за това.Ако се спука, имплантът може да се разпространи в цялото тяло. Има жени, при който силиконът влиза дори в белия дроб. 

Във Франция скандалът тръгва след сигнали от хирурзи за по-чести случаи на руптури на имплантите и от там Френската здравна инспекция прави проверката, при която се открива, че пълнят имплантите с индустриален силикон. В България с такива импланти са около 2000 жени, като половината от тях имат спукване на имплантите, а при две трети от тях това води до медицински последствия.  

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай