Финландия изкара Путин престъпник

Приятелство с рокери вкара погрешка руския президент в черен списък

Финландия изкара Путин престъпник | StandartNews.com

Хелзинки. Руският президент Владимир Путин изненадващо се озова в черен списък на финландската полиция. Списъкът е съставен от лица, които страната смята за свързани с престъпна дейност и би арестувала при първа възможност.

Името на Путин попаднало в списъка заради връзките му с руския рокерски клуб "Нощните вълци". Той посетил клуба за пръв път през юли 2009 г. и скоро след това бил поканен от ръководителя му да участва в международен рокерски събор в Украйна. Путин, който е известен любител на екстремните спортове, се съгласил и през 2010 г. се явил на събитието, яхнал мотор "Харли Дейвидсън". През следващите години Путин е посетил още множество събития на рокерите. Не става ясно защо самите те биха били смятани от Финландия за престъпници, но изглежда дружбата с тях може да навлече неприятности на някого.

Черният списък, в който е попаднал Путин, по принцип е таен, но е достъпен за полицаите във Финландия. Присъствието в списъка означава, че въпросното лице трябва да бъде задържано още на границата, ако опита да влезе в страната, и престъплението, в което е заподозряно, може да му донесе поне 6 месеца затвор.

След като финландска телевизия разкрила името на Путин в списъка, властите веднага го извадили и се извинили на руския президент. Говорителят на Путин Дмитрий Песков съобщи, че Русия няма да предприема никакви действия по въпроса, тъй като гафът е бил коригиран.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай