Фидел чукна 90 по анцуг

Фидел чукна 90 по анцуг | StandartNews.com

С галаконцерт завършиха в събота двудневните тържества в Куба по случай 90-ия рожден ден на Фидел Кастро. Ел Команданте се появи по анцуг на концерта в негова чест и седна на първия ред в театър "Карл Маркс". До него бяха брат му Раул, който сега управлява Острова на свободата, както и президентът на Венецуела Николас Мадуро. 10-минутните бурни аплодисменти на 5000-та публика бяха кулминация на тържествата в страната. Последваха изпълнения на детски театрален състав на фона на документални кадри за политическата дейност на Фидел.

Всъщност честването на юбилея започна още в петък, когато десетки хиляди кубинци се стекоха на хаванския крайбрежен булевард "Малекон". Традиционният петъчен карнавал се вля във факелно шествие в чест на юбиляра. Точно срещу посолството на САЩ бе издигната концертна трибуна, на която музикални групи редяха поздрави и наздравици за рожденика.
В цяла Куба неговият рожден ден бе честван с фотоизложби, литературни срещи и други прояви. Някои кубинци измислиха необикновени начини да поздравят юбиляря. Кубинец и колумбиец пропътуваха с велосипед 800 км в жегата от Хавана до Биран, където в захарна плантация се е родил Фидел Кастро. Дърводелец пък остана без фаланга на един от пръстите си при изработването на макет с бащиния дом на Кастро.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай