Фантом напада петролни танкери

Два саудитски петролни танкера са претърпели значителни щети след нападение

Фантом напада петролни танкери | StandartNews.com

Два саудитски петролни танкера са претърпели значителни щети след нападение през уикенда близо до Ормузкия пролив, край бреговете на емирство Фуджейра. Атаката била осъществена в ранните сутрешни часове на неделния ден, докато се готвели да навлязат в Персийския залив. За щастие не се е стигнало до петролен разлив и няма жертви и пострадали от екипажите, но според Халид ал-Фалих, министър на енергетиката на Саудитска Арабия, нападението е довело до „значителни щети върху структурите на двата кораба”.

ОАЕ заявиха в неделя, че четири търговски плавателни съда от различни националности са били обект на саботажи в емирата Фуджейра. Официални лица от ОАЕ така и не поясниха точно какви са последиците от „саботажа” срещу корабите или кой може да стои зад това.

Ескалацията на напрежението в региона става, след като Вашингтон затегна икономическите санкции спрямо Иран, за да принуди Техеран да се откаже от регионалното влияние, да намали военната си активност и да спре да заплашва Израел. Говорителят на иранското външно министерство Абас Мусави определи като „ужасен” инцидента със саудитските танкери и призова за разследване на случая, предупреждавайки за „авантюризма” на чуждестранни играчи, целящи нарушаване на морската сигурност. По-рано САЩ предупредиха за готвени атаки срещу морския трафик от страна на „Иран или неговите агенти”. Американците изпратиха в Персийския залив самолетоносач, бомбардировачи B-52 и противоракетни установки „Пейтриът”, за да контрират „заплахи от Техеран”.

Регионът вече е на ръба на конфликта.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай