Европейски журналисти скочиха на Фейсбук и Гугъл

Изразяват загриженост от ръста на дезинформацията в интернет по време на пандемията

Европейски журналисти скочиха на Фейсбук и Гугъл | StandartNews.com

Сдружения на радиоразпространители, редактори и журналисти настояха днес пред Европейската комисия за "по-твърди мерки" по отношение на интернет платформи, като Гугъл и Фейсбук, за борба срещу дезинформацията, предаде Франс прес.

Европейската федерация на журналистите, Европейския съвет на редакторите и Асоциацията на европейските комерсиални телевизии подписаха обща декларация. Тя бе публикувана, след като в сряда Брюксел представи нови мерки срещу дезинформацията, предизвикана от пандемията от Ковид-19.

Подписалите документа изразяват "загриженост от нарастването на дезинформацията в интернет по време не пандемията, която е оказала "разрушително влияние върху усилията на общественото здравеопазване". Те смятат, че европейският "кодекс за добри практики", подписан през 2018 г. от интернет платформите, "се е оказал недостатъчен за справяне с източниците и движещите сили на разпространяваната в интернет дезинформация. "Наложително е да разполагаме с ефикасни инструменти, за да оценяваме по-добре и да се справяме успешно с проблема", пише в декларацията и се констатира, че "Европа зависи много от добрата воля на системните играчи".

Сред исканите "по-строги мерки" е "санкционен режим", за да се гарантира, че "подписалите кодекса за добрите практики ще бъдат насърчавани да действат".

Тези мерки "по-скоро ще стимулират, отколкото да наказват медиите", с други думи "ще гарантират журналистическата свобода, основните права и редакторската свобода".

Подписалите настояват също диалогът с интернет платформите да бъде по-структуриран и да се води не само от определен брой комисари, ангажирани пряко с платформите.

Европейският съюз призова миналата седмица компаниите гиганти в интернет да направят повече за борба срещу "огромната вълна от дезинформация", предизвикана от пандемията, като публикуват месечни доклади за предприетите действия. Те трябва да съдържат данни за естеството на дезинформацията, големината на засегнатите мрежи, геополитическия й произход и аудиторията, към която е насочена, обясни заместник-председателят на ЕК, с ресор ценности и прозрачност, Вера Йоурова.

Декларацията се базира на добрата воля на платформите, но според нея е в техен интерес да предизвикат доверие сред потребителите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай