Европа се готви за война. Отправиха тежко предупреждение

Къде е САЩ в тази схема

Европа се готви за война. Отправиха тежко предупреждение | StandartNews.com

Все по-упорито се говори, че ЕС се стяга за война с Русия.

"Европейският съюз (ЕС) трябва да изгради свой ядрен щит" - товазаяви в интервю за "Политико" лидерът на групата на Европейската народна партия (ЕНП) в Европарламента Манфред Вебер, която се очаква да остане първа политическа сила в Европейския парламент (ЕП) и след изборите за ЕП през юни.

Вебер предупреждава, че ЕС трябва да се подготви за сценарий, при който САЩ вече няма да защитават Европа от Русия. По думите му, това би било напълно реално, ако за президент през ноември бъде избран Доналд Тръмп.

Голяма част от страните от ЕС днес разчитат на американския ядрен чадър, припомня "Политико".

Голяма част от страните от ЕС днес разчитат на американския ядрен чадър, припомня "Политико".

"Заради нежеланието на Тръмп да се ангажира със сигурността на НАТО и Европа обаче Старият континент трябва да изгради система за възпиране", смята Вебер.

"Искаме НАТО, но също така трябва да сме достатъчно силни, за да можем да се защитаваме без него или по време на Тръмп", казва германският консерватор и допълни: 

"Независимо кой е избран в Америка, Европа трябва да може да стои самостоятелно по отношение на външната политика и да може да се защитава независимо".

Според него е време ЕС да приеме предложението на френския президент Еманюел Макрон и да помисли как ядреното въоръжение на Париж може да бъде включено в европейските структури.

Френският президент Еманюел Макрон издигна идеята за ръководено от Франция европейско ядрено възпиране през 2020 година, когато призова за "стратегически диалог" относно "ролята на ядреното възпиране в колективната сигурност на Европа".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай