Еврокомисар зарадва Грузия и Молдова, какво ще им даде

Грузия, Украйна и Молдова са членове на програмата за Източно партньорство, които се стремят да станат пълноправни членове на ЕС

Еврокомисар зарадва Грузия и Молдова, какво ще им даде | StandartNews.com

На 11 април Грузия и Молдова ще получат въпросници, чието попълване е необходима първа стъпка за предоставяне статут на кандидатки за членство в ЕС. Това съобщи еврокомисарят по съседство и разширяване Оливер Вархели в своя Twitter.

„Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предаде въпросника на Украйна вчера, а аз ще предам въпросниците на Грузия и Молдова в понеделник. Отговорите ще помогнат на Европейската комисия да изготви становища по заявленията на държави“, пише Вархели, предава БГНЕС.

По-рано грузинското външно министерство съобщи, че страната е готова да попълни въпросника. Координирането на процеса е възложено на правителствената комисия по европейска интеграция. На 3 март грузинският премиер Иракли Гарибашвили подписа молба за предоставяне на страната на статут на кандидат за членство в ЕС. Властите планираха да направят това едва през 2024 г., но Тбилиси реши да ускори процеса като вземе предвид политическия контекст и новата реалност. Грузия изпрати молбата си след Украйна, която подаде молба за присъединяване към Европейския съюз по ускорена процедура на 28 февруари. След Тбилиси, и Молдова отправи подобно искане към ЕС.

Грузия, Украйна и Молдова са членове на програмата за Източно партньорство, които се стремят да станат пълноправни членове на Европейския съюз. Трите бивши съветски държави подписаха споразумения за асоцииране с ЕС, разполагат и със зони за свободна търговия и безвизов режим. През май 2021 г. те обявиха създаването на формата „Асоциирано трио“, което предполага по-тясна координация между Тбилиси, Киев и Кишинев, насочена към засилено сътрудничество с ЕС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай