"Евър Гивън" остава блокиран от египетските власти

Контейнеровозът блокира трафика през Суецкия канал през март

"Евър Гивън" остава блокиран от египетските власти | StandartNews.com

Снимка Ройтерс

Египетски съд обяви днес, че няма юрисдикция да решава делото, свързано със задържането от Египет на товарния кораб "Евър Гивън" - този, който блокира трафика през Суецкия канал през март, нарушавайки световната търговия, предаде ДПА.

Контейнеровозът под знамето на Панама пое отново по вода на 29 март, шест дни след като заседна по време на пясъчна буря и блокира канала, един от най-натоварените маршрути за корабоплаване в света.

Оттогава корабът с дължина 400 метра е закотвен в района на Големите езера, по-широк участък от канала. Той е задържан заради спор със собствениците му по иск за обезщетение от службата за управление на Суецкия канал.

Днес съдът в град Исмаилия, на западния бряг на канала, заяви, че не е компетентен да разглежда случая и отхвърли жалбата, подадена от собствениците на кораба срещу конфискуването му. Решено бе да бъде сезиран друг съд, уточни адвокатът Насер Фараг. Новите изслушвания трябва да започнат идната събота, добави той.

Адвокатите на собствениците на плавателния съд заявиха пред апелативния съд, че службата за управление на съоръжението е допуснала грешка, когато е пуснала "Евър Гивън" по водния път на 23 март въпреки лошите метеорологични условия. Египетските власти неведнъж отрекоха да са виновни за инцидента. Адвокатите оспориха иска за обезщетение, внесен от тях, определяйки го като "преувеличен". Египетските медии оценяват щетите на около 916 милиона долара.

Колосалният танкер се отклони от курса през март, когато екипажът загуби видимост, докато плаваше през канала по маршрут за Ротердам. Инцидентът предизвика огромно задръстване, припомня ДПА. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай