Ето кой от Балканите ни изпреварва за еврозоната

Хърватия може да влезе преди нас

Ето кой от Балканите ни изпреварва за еврозоната | StandartNews.com

Хърватия може да влезе в Еврозоната преди България, съобщава БТВ. Двете държави влязоха заедно в чакалнята през лятото на 2020 г. -  механизмът за стабилност на валутния курс ERM2. Скоро еврозоната ще има своите две нови членки.

„Стискам палци“ съвсем скоро да посрещнем Хърватия, като след нея към блока ще се присъедини и следващата страна, която чака – България, заяви, гуверньора на Европейската централна банка Кристин Лагард по време на дискусия в рамките на Световния икономически форум в Давос, който се провежда в момента. Така, продължава Лагард, страните, които ще бъдат в клуба на еврото ще станат 21, съобщава БТВ.

Хърватия, която се присъедини към ЕС шест години и половина преди страната ни вече постигна няколко други външно политически успехи за разлика от София. Един от тях е отпадането на визите за САЩ, а вторият е очакваното приемане на Загреб и в Шенген.

През лятото на 2020 година България и Хърватия заедно влязоха в т.нар чакалня на еврозоната – механизмът за стабилност на валутния курс ERM2.

Към момента Загреб си е поставил за цел да приеме еврото през 2023 г., а България през 2024 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай