Ето кой още се отказа от руския газ

Финландското ръководство вече недвусмислено заяви, че няма да плаща за доставките в рубли

Ето кой още се отказа от руския газ | StandartNews.com

Финландското правителство се готви да прекрати доставките на природен газ от Русия още през месец май. Това съобщава изданието Helsingin Sanomat, предава БГНЕС.

Финландското ръководство вече недвусмислено заяви, че няма да плаща за доставките в рубли. "Газпром" поиска от финландската държавна газова компания Gasum да реши дали ще плаща в рубли или не до 20 май.

Според изданието и на много други европейски страни е поставен същия срок да вземат решение.

Възможно е на 21 май доставката на руски газ за Финландия и по-голямата част от Европа да бъде спряна. Според официални оценки съществуващата газова инфраструктура на Финландия, тоест естонският газопровод и терминалите за втечнен природен газ, няма да са достатъчни, за да замени руския газ.

Газът играе много по-малка роля в енергийния микс на Финландия, отколкото в страните от Централна и Южна Европа. Миналата година газът представляваше едва около 5% от общото потребление на енергия.

Проблеми се очакват за индустрията, където газът се използва не като източник на енергия, а като суровина за технологични процеси. Две трети от газа във Финландия се използва от промишлеността. Най-големите потребители са компании от химическата и дървопреработвателната промишлености.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай