Четвъртък,

Ето кой още се отказа от руския газ

От: Агенция Стандарт -
18810
Ето кой още се отказа от руския газ
A
A
A

Финландското правителство се готви да прекрати доставките на природен газ от Русия още през месец май. Това съобщава изданието Helsingin Sanomat, предава БГНЕС.

Финландското ръководство вече недвусмислено заяви, че няма да плаща за доставките в рубли. "Газпром" поиска от финландската държавна газова компания Gasum да реши дали ще плаща в рубли или не до 20 май.

Според изданието и на много други европейски страни е поставен същия срок да вземат решение.

Възможно е на 21 май доставката на руски газ за Финландия и по-голямата част от Европа да бъде спряна. Според официални оценки съществуващата газова инфраструктура на Финландия, тоест естонският газопровод и терминалите за втечнен природен газ, няма да са достатъчни, за да замени руския газ.

Газът играе много по-малка роля в енергийния микс на Финландия, отколкото в страните от Централна и Южна Европа. Миналата година газът представляваше едва около 5% от общото потребление на енергия.

Проблеми се очакват за индустрията, където газът се използва не като източник на енергия, а като суровина за технологични процеси. Две трети от газа във Финландия се използва от промишлеността. Най-големите потребители са компании от химическата и дървопреработвателната промишлености.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички