Ето как ще спасяват климата в Европа

Шведи изграждат 30-метрови вятърни генератори от дърво

Ето как ще спасяват климата в Европа | StandartNews.com

Шведски инженери измислиха нов начин за спасяване на климата. Те започнаха да изграждат 30-метрови вятърни генератори от дърво, което ще позволи намаляване на емисиите на парникови газове в атмосферата, съобщи "Блумбърг".

Миналата седмица шведската инженерно-строителна компания Modvion представи своята разработка - вятърна кула, изработена от иглолистна дървесина. Вятърният генератор външно и по своите качества не се различава от стоманените аналози, обаче производството му е свързано със значително по-малко парникови газове.

Факт е, че при работа със стомана, необходима за конвенционалните вятърни генератори, се използват изкопаеми горива, които представляват около 7% от всички емисии в света.

Въглеводородните емисии от вятърната енергия могат да бъдат намалени до нула, казва Ото Лундман, изпълнителен директор на Modvion. „Способността да се използват въглеродни влакна в мащабната конструкция е дар от природата“, каза той.

В бъдеще Modvion ще изгради кули пет пъти по-високи, за да генерира повече енергия. И така, голяма вятърна централа в скандинавския регион Rabbalshede Kraft планира да купи 10 кули с височина 150 метра от компанията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай