Ето го новият кабинет в Македония

Той ще има 19 министерства, а не 26 както преди

Ето го новият кабинет в Македония | StandartNews.com

Новият кабинет в Македония вече е ясен. Той ще има 19 министерства, а не 26 както преди.

Както обяви лидерът на СДСМ и бъдещ премиер Зоран Заев, след сесията на централния съвет министър на вътрешните работи ще бъде Оливър Спасовски, на отбраната – Радмила Шекеринска и на правосъдието – Божан Маричич. Благой Бочварски ще оглави министерството на транспорта и съобщенията, Ягода Шахпаска ще бъде министър на министерството на труда и социалната политика, а Ирена Стефовска ще бъде новия министър на културата, предаде БГНЕС.

Венко Филипче остава министър на здравеопазването, вицепремиерът Мила Каровска ще оглави министерството на образованието и науката, а настоящият външен министър Никола Димитров ще бъде заместник министър-председател, отговарящ за европейските въпроси

Фатмир Бесими ще бъде вицепремиер по икономическите въпроси, а Люпчо Николовски ще бъде заместник министър-председател за борба с корупцията. Министърът на местното самоуправление ще бъде допълнително обявен.

Заев подчерта, че това са професионални, отговорни и всеотдайни служители, които бъдещия четиригодишен мандат ще изпълнят изцяло програмата и принципите на коалицията.

Приоритетите на новото правителство ще бъдат икономиката, съдебните реформи, капиталовите инфраструктурни проекти, околната среда и инвестициите в здравеопазването. Продължава изпълнението на споразумението от Преспа с Гърция и на Охридското рамково споразумение.

„Ахмети и аз, бяхме достатъчно далновидни, за да се съглася да ръководя правителството в продължение на четири години, а през последните сто дни министър-председателят да бъде предложение на ДСИ по взаимно съгласие. Парламентарното мнозинство ще уважава духа на съвместната работа, което означава конструктивност, диалог, уважение към мнението на други хора, основано на аргументи и изграждане на консенсусна демокрация, вместо паралелизъм, етноцентризъм и стремеж към надмощие. СДСМ и ДСИ вече хармонизират своите предизборни платформи в съвместна четиригодишна правителствена програма”, каза Заев.

По-рано ДСИ обяви своите кандидати. Както заяви лидерът на партията Али Ахмети след заседанието на Централния съвет на партията, което се проведе в Тетово. Буяр Османи ще бъде министър на външните работи, Фатмир Бесими ще оглави министерството на финансите, Крешник Бектеши остава министър на икономиката, а министър на околната среда ще бъде Насер Нуредини.

Остава, както Ахмети по-рано заяви, коалиционните партньори да договорят друг министър в Министерството на информационното общество, а утре ще бъде избран председателят на Парламента Джафери.

БГНЕС припомни, че във вторник лидерите на СДСМ Зоран Заев и на Демократичния съюз за интеграция (ДСИ) на Али Ахмети обявиха, че е постигнато споразумение за формиране на парламентарно мнозинство, сформиране на ново правителство и разделяне на министерствата.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай