Естония с важно решение за съветските паметници

Страната спира да издава и визи за руснаци

Естония с важно решение за съветските паметници | StandartNews.com

Правителството на Естония е решило да премахне всички съветски паметници от общественото пространство "възможно най-скоро”. "На заседанието на кабинета обсъдихме подробно как да се справим с премахването от общественото пространство на паметници със символи на окупационната власт. По приблизителни данни в Естония те са между 200 и 400", съобщи министър-председателката на Естония Кая Калас. Тя уточни, че "точният момент и редът зависят от готовността и логистиката на местните власти" - тъй като паметниците са тяхна собственост.

На 28 юли естонското правителство издаде и указ, с който забрани издаването на визи за временно пребиваване и обучение на руски граждани, пише dw.com. Урмас Рейнсалу обясни тези мерки с необходимостта да се "осигури непрекъснат натиск" върху Русия да спре агресията си срещу Украйна. "Това ще има положително въздействие върху нашата собствена сигурност", добави естонският външен министър.

През юни Кая Калас поиска от НАТО да изпрати в Латвия, Литва и Естония дивизии от 20 000 до 25 000 войници на Алианса, които да се защитават от потенциална руска атака. Малко преди това руският посланик беше извикан в естонското външно министерство заради думите на Путин за "връщането" на Нарва.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай