Ескадреният миноносец "Доналд Кук" акостира в Батуми

Според международната конвенция от Монтрьо американски бойни кораби могат да останат в Черно море за не повече от 21 дни, отбеляза руският Център за управление на отбраната

Ескадреният миноносец "Доналд Кук" акостира в Батуми | StandartNews.com

Ескадреният миноносец от военноморските сили на САЩ "Доналд Кук" пристигна днес на приятелско посещение в грузинското пристанище Батуми. Това съобщи в репортаж от мястото на събитието грузинската телевизия "Имеди", предаде ТАСС.

Корабът пристига в Грузия за втори път през последните години, като целта е да се засили двустранното сътрудничество в сферите на морската сигурност и стабилност, заяви днес посолството на САЩ в Тбилиси. По време на посещението ще бъдат организирани съвместни тренировки на американски военни моряци със служители от грузинската брегова охрана. За екипажа на "Доналд Кук" са предвидени екскурзии с разглеждане на местните забележителности. Моряците ще играят и футбол с грузинските граничари. По данни на местните медии миноносецът ще остане в Грузия до 24 януари.

От края на 90-те години на миналия век САЩ предоставят на Грузия техническа, финансова и друга помощ в защитата на морските граници, укрепването на законността, подготовката на кадри, създаването на инфраструктура и техническото преоборудване на бреговата охрана. От 2001 г. американски военни кораби пристигат всяка година (от един до три пъти) на приятелски посещения в грузинските пристанища Батуми и Поти, където провеждат съвместни маневри със служители на местната брегова охрана, напомня ТАСС.

Защо "Доналд Кук" е в Черно море

Американският ескадрен миноносец "Доналд Кук", въоръжен с управляеми ракети, се насочи към Черно море вчера, "за да извърши операции, свързани със сигурността на корабоплаването и да съдейства за регионалната морска стабилност", гласи съобщение на военноморските сили на САЩ.

И по-конкретно: в Черно море корабът ще проведе "операция по обезпечаване на сигурността в морето, по укрепване на стабилността и съвместната готовност с нашите съюзници от НАТО и партньорите в региона". Това съобщи пресслужбата на Шести флот на САЩ.

"Нашето пристигане в Черно море ще покаже възможностите за взаимодействие на ВМС при изпълнение на цели на общата сигурност, за да можем да действаме ефективно при бъдещи кризи или възпиране на агресия", заяви командващият офицер на "Доналд Кук" Матю Пауъл, цитиран от Ройтерс и БТА.

 

В началото на януари бе съобщено, че големият американски десантен кораб "Форт Макхенри" е влязъл в Черно море.

Как реагира Русия

Руският Черноморски флот започна да следи движението на американския боен кораб, откакто той навлезе в района, съобщи Националният център за управление на отбраната на Русия, цитиран от агенция РИА Новости. Според руското министерство на отбраната американският боен кораб е влязъл в Черно море в 20.50 ч. московско време (19.50 ч. българско време) на 19 януари.

Според международната конвенция от Монтрьо американски бойни кораби могат да останат в Черно море за не повече от 21 дни, отбеляза руският Център за управление на отбраната.

"Американски бойни кораби често посещават Черно море. Тези посещения нямат нищо общо със сигурността на САЩ", написа в Туитър Алексей Пушков, който е член на Комисията за информационна политика на Съвета на федерацията - горната камара на руския парламент. "Тези кораби развяват техния флаг, изпращат ни сигнал и укротяват техните сенатори, които настояват да се изпрати цял боен флот в Черно море. Те трябва да стоят далеч от нашите брегове", заяви Пушков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай