Петък,

Есента - бури в Европа, сухо у нас

От: Редактор -
110
Есента - бури в Европа, сухо у нас
A
A
A

Свидетели сме на исторически активен сезон на ураганите в Атлантическия океан през 2020 г.

Това често влияе по трудно предвидим начин и на времето в умерените ширини на Европа, включително на Балканите. Това сочи и актуалната прогноза за есенните месеци на сайта Акууедър.

Според метеоролога  Тайлър Ройс, тропическите бури могат да повлияят на Европа в най-различни форми - от слаб вятър до силни пориви, малко дъжд до обширни наводнения.

Преминаването от лято към есен няма да бъде забележимо за много европейци, тъй като продължителните високи температури ще се задържат през голяма част от септември в западната и централната част на континента.

"Топлият и по-сух въздух ще се бори с влажния океански и вероятността за валежи и по-хладно време в голямата част от Британските острови е спорна", казва Репърт, друг синоптик автор в ресурса.

Докато много райони в Западна Европа преживяха суша през лятото, обилните валежи, подобни на онези по-рано, през пролетта, могат да предизвикат нови проблеми тази есен около Иберийския полуостров.

В Централна и Югоизточна Европа смяната на циркулацията в средата на сезона ще донесе зимни условия за някои места, според материала.

Справка с прогнозите на друг източник, подразделението за дългосрочни прогнози на американската НОАА, показва, че до края на есента у нас американският институт очаква температури близки или само малко над обичайните, но отново подчертано по-сухо време през октомври. 

За ноември американският източник очаква не толкова ниски валежни количества, но все пак осезаем дефицит на валежи в източните и югоизточни части на страната ни.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички