ЕС спря парите за руското ембарго

ЕС спря парите за руското ембарго | StandartNews.com

Пишат нова схема за разпределяне на помощта, Полша поискала 87% от средствата

Европейската комисия спря временно схемата за спешна подкрепа на производителите на плодове и зеленчуци, пострадали от ембаргото на Русия. На 18 август беше определена сума от 125 млн. евро, която да компенсира загубите на стопаните в ЕС с договори за износ към Русия. Оказва се обаче, че интересът към средствата е огромен и е регистриран непропорционален ръст на исканията за помощ. Сумите за някои продукти са няколко пъти по-високи от общия средногодишен износ за Русия, коментират от Европейската комисия.

Решението на Брюксел е мотивирано от "сериозни съмнения" за валидността на предоставените данни от Полша, чиито производители поискали 87% от определените за целия ЕС средства, съобщава Нова телевизия, като се позовава на европейски източник. Според данни на земеделското министерство, у нас са подадени документи за подпомагане на стойност малко над 1 млн. евро.

Заради констатираните проблеми ЕК ще разработи нова схема, която да е по-целенасочена и да отчете констатираните проблеми. Очаква се новият вариант за подкрепа да бъде готов съвсем скоро. Спреният механизъм за подкрепа предвиждаше увеличаване от 5% на 10% на обема на продукцията, която може да бъде изтеглена от пазара, и обезщетяване на производителите в размер от 50% до 100%. Подкрепа се полагаше за изтегляне от пазара заради ембаргото на Русия на домати, моркови, зеле, чушки, карфиол и броколи, краставици и корнишони, гъби, ябълки, круши, сливи, меки плодове, десертно грозде и киви.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай