ЕС приема 160 00 бежанци със задължителни квоти (ОБЗОР)

ЕС приема 160 00 бежанци със задължителни квоти (ОБЗОР) | StandartNews.com

България ще трябва да вземе 2100 чужденци

Съюзът не е в добро състояние, усеща се недостиг на Европа, каза Жан-Клод Юнкер

Страните от ЕС да приемат общо 160 000 бежанци със задължителни квоти. Това предложи днес председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер в годишната си реч "За състоянието на Съюза" пред Европейския парламент в Страсбург. Според него този план ще предложи "бърз, решителен и всестранен" отговор на безпрецедентната бежанска криза, с която се сблъсква Европа, предаде Би Би Си. Мерките предвиждат да бъдат преразпределени с обвързващи квоти още 120 000 имигранти към предложените през май 40 000 души. Според новия план България ще трябва да вземе общо 2100 имигранти. През юли бе постигнато споразумение страната да приеме 500 души, към които сега се добавят още 1600. Юнкер започна речта си с констатацията, че Европа не е в добро състояние.

"Липсва Европа, усеща се недостиг на Европа и на съюз в този ЕС. И това трябва да се промени. Трябва да сложим край на това и то сега", заяви Юнкер. "Това все още е само 0.11 на сто от населението на ЕС. В Ливан бежанците представляват 25% от населението, което има жизнен стандарт, равен на една пета от средния в ЕС. Кои сме ние, та да не си позволим такова сравнение?", каза Юнкер. Той се обяви за засилване на европейската система за убежище и промяна на Дъблинския регламент.

"За мен е ясно, че страните членки, където повечето бежанци стъпват за първи път в ЕС, не могат да бъдат оставени да се справят сами с това огромно предизвикателство. Наближава зима. Наистина ли искаме цели семейства да спят по гарите и в палатки през студените нощи? Няма религия, няма убеждения, няма философия, когато става дума за бежанци", посочи Юнкер. Според него определените квоти трябва да са задължителни.

"Надявам се този път всеки един да участва. Без поеми, без реторика. Този път са нужни действия", каза Юнкер. Той предлага да има постоянен механизъм за солидарност при внезапна бежанска криза. Ако дадена държава от ЕС по основателни причини не може временно да участва в постоянния механизъм, ще трябва да осигури финансов принос за посрещането на нуждите на приетите в Общността бежанци. Юнкер призова още за създаването на списък със сигурни държави, на чиито граждани автоматично да бъде отказван статут. В този списък трябва да влязат всички страни кандидатки за членство в ЕС от Западните Балкани.

"Страните от този списък трябва да знаят, че ако бъдат извадени от него, губят правото си да станат членове на ЕС." Юнкер предложи още откриване на законни пътища за имигрантите и създаването на Закон за легална миграция. С цел да бъдат подпомогнати африканските страни, които сега са един от основните извори на мигранти към Европа, Юнкер предложи страните членки на ЕС да наберат 1.8 млрд. евро спешен фонд за африканските страни. Toй коментира още, че Шенгенската система няма да бъде премахната по време на мандата на тази ЕК, но трябва да се подсили граничната агенция Фронтекс. Той каза, че държавите от Балканите в ЕС, балтийските държави и Полша трябва да знаят, че солидарността не е само дума.

"Границите на ЕС са ненарушими и държа Москва да разбере добре това", посочи Юнкер, който обърка балканските с балтийските републики. След като речта му приключи, Юнкер получи благодарности от шефа на ЕП Мартин Шулц, но и съболезнования за смъртта на майка му, починала в неделя.

Квотите за европейските държави

Планът за подялба на бежанците е подобен на обявената през април схема за разпределяне на 40 000 бежанци от Италия и Гърция. Ето как ще се разпределят допълнителните 120 хиляди бежанци сред страните от ЕС:

Австрия - 3640
Белгия - 4564
България - 1600
Германия - 31 443
Естония - 373
Испания - 14 931
Кипър - 274
Латвия - 526
Литва - 780
Люксембург - 440
Малта - 133
Полша - 9287
Португалия - 3074
Румъния - 4646
Словакия - 1502
Словения - 631
Финландия - 2398
Франция - 24 031
Холандия - 7214
Хърватия - 1064
Чехия - 2978
Швеция - 4469

Унгарска операторка рита и спъва бегълци

Операторка от частна унгарска телевизия бе уволнена, след като видеоклипове показаха как тя рита и спъва имигранти, бягащи от полицията, включително мъж, носещ дете на ръце, съобщи Ройтерс. В друго видео се вижда как тя рита младо момиче близо до южната граница със Сърбия. "Служител на N1TV демонстрира неприемливо поведение при приемния център за бежанци "Рожке". Прекратихме договора й и решението влиза в сила незабавно", се казва в изявление на телевизията. Главният редактор на медията определи кадрите като "шокиращи и неприемливи". Според информация в унгарски медии името на операторката е Петра Ласло.

N1TV излъчва всяка седмица разговор с Габор Вона, лидер на крайнодясната партия "Йоббик". Телевизията твърди, че се застъпва за "националните проблеми". Междувременно група от 400 до 500 мигранти пробиха и днес кордон на унгарската полиция, която се опита да ги удържи в "събирателен пункт" на границата със Сърбия, близо до село Роске, съобщи АФП. Групата мигранти, някои от които прекараха нощта на мястото, пробиха кордона от екипирани за борба с безредиците полицаи, за да се опитат да стигнат до магистралата, водеща към Будапеща. След това властите затвориха магистралата М5. Затворени бяха входовете към магистралата, включително този, който води от юг към Будапеща.

Милиардер дава 5000 дни гратис в хотелите му

Норвежкият милиардер Петер Стордален, спечелил богатството си от хотелиерския бизнес, предложи 5000 безплатни дни престой в хотелите на своята група за бежанци. Драмата на сирийските мигранти, пристигащи в Европа с десетки хиляди, засяга абсолютно всички, обясни той пред Норвежкото телеграфно бюро, предаде АФП. Стордален уточни, че ще плати и храната на хората, които е готов да приюти в своите хотели. Милиардерът е най-големият собственик на хотели в Скандинавския регион. Норвежката агенция по миграцията съобщи, че ще разгледа предложението на бизнесмена, ако центровете за приемане се препълнят. През август Норвегия прие 2313 кандидати за убежище, предимно от Сирия, Еритрея и Афганистан. Норвежки сайт, на който хората могат да предложат подслон на новопристигнали търсещи убежище, предизвика сериозен интерес малко след появата си. "След един час имахме 300 легла и 100 души се свързаха с нас", съобщи Магне Хенриксен, редактор в християнския всекидневник "Варт ланд".

Горанов: Имигранти натоварват бюджета

Kризата с бежанците натоварва бюджета. Необходими са много повече ресурси и в Гранична полиция, и общо за системата на МВР. Това заяви министърът на финансите Владислав Горанов след заседанието на Министерски съвет днес. За радост последствията за България не са в същия мащаб, в който други държави членки на ЕС срещат такъв натиск, добави Горанов. На въпрос за средствата, необходими за спецзвеното между МВР и прокуратурата, което се създава, Горанов обясни, че то е по-скоро като инструмент за по-добра координация на работата на отделните звена, а не толкова като ангажиране на нов допълнителен ресурс. "Не съм уведомен от колегите специално за по-добрата координация какви допълнителни ресурси са необходими, но отдавна водим комуникация с МВР и знаем техните претенции по отношение на Гранична полиция и на Държавна агенцията за бежанците какви допълнителни средства са необходими, и част от тях вече сме осигурили", подчерта финансовият министър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай