ЕС подновява преговорите с Куба

ЕС подновява преговорите с Куба | StandartNews.com

Брюксел. Европейският съюз се съгласи да започне преговори с Куба, насочени към възстановяване на пълните двустранни отношения с острова.

 

Разговорите, които могат да започнат следващия месец, ще се опитат да се увеличат търговията и инвестициите, и включват диалог по правата на човека, предаде Асошиейтед прес.

 

От 1996 г. насам ЕС е ограничил своите отношения с Куба, за да насърчи демокрацията, многопартийната система и подобряването на човешките права.

 

Блокът е вторият по големина търговски партньор на Куба след Венецуела.

 

ЕС представлява основен източник на инвестиции, а стотици хиляди европейски туристи посещават острова всяка година.

 

На срещата си в понеделник в Брюксел министрите на 28-те страни членки дадоха зелена светлина за започване на преговори по споразумение за политически диалог и сътрудничество с Хавана.Целта на решението е да бъде окуражена Хавана да продължи с реформите в областта на правата на човека, каза върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Катрин Аштън. "Надявам се, че Куба ще се възползва от възможността, която й се предлага", каза Аштън и допълни, че ако се водят в конструктивен дух, преговорите може да продължат една или две години.

 

Предвижда се споразумението да насърчи търговията и икономическите отношения, особено в сектора на туризма между ЕС и Куба. По настояване най-вече на Полша и Чехия външните министри обаче решиха засега да не отменят общата си позиция от 1996 г., която обвързва разширяването на отношенията с Куба с нейния напредък в областта на човешките права.

 

ЕС замрази сътрудничеството си с комунистическия остров през 2003 г. след вълна от репресии срещу опозицията. През юни 2008 г. диалогът с Хавана беше възобновен и бяха сключени различни двустранни споразумения между Куба и около 15 държави членки на ЕС.

 

Решението на ЕС съвпада с отварянето на Куба за чуждестранни инвестиции, най-вече от Южна Америка. Американският президент Барак Обама също обяви готовност да преразгледа отношенията на САЩ с Куба, но по това досие той не разполага с мнозинство в Конгреса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай