ЕС може да вдигне оръжейното ембарго за Сирия

ЕС може да вдигне оръжейното ембарго за Сирия | StandartNews.com

Брюксел. Външните министри на Европейския съюз ще дискутират предложението на Великобритания и Франция за разхлабване на санкциите срещу Сирия, така че да могат да доставят оръжие на бунтовниците.

На среща в Брюксел британският външен секретар Уилям Хейг ще защити тезата, че досега действащият режим, със срок на действие до края на седмицата, е неефективен. Той иска санкциите да се отменят, за да може да се доставят оръжия на "умерени" опозиционни сили. Според него това би подпомогнало мирния процес, засилвайки опозиционния натиск над президента Башар ал Асад. Няколко страни членки обаче твърдо се противопоставят на вдигането на оръжейното ембарго. 

По-рано външният министър на Сирия потвърди, че правителството "по принцип" би участвало в международна мирна конференция, която САЩ и Русия се надяват да се проведе в Женева през следващия месец. Той призна, че това би било "добра възможност за политическо решение" на конфликта, взел до момента над 80 000 жертви по данни на ООН. 

Членовете на основната опозиционна коалиция все още обсъждат дали да участват в конференцията. Някои от тях заявиха, че биха участвали единствено в случай, че президентът Башар ал Асад се оттегли. 

Днес се очаква Уилям Хейг и френският външен министър Лоран Фабю да опитат да убедят останалите европейски правителства да вдигнат ембаргото, така че да могат да се изпращат оръжия на Националната коалиция на сирийските революционни и опозиционни сили. Хейг настоява, че могат да се изпращат оръжия при строго контролирани условия и срещу определени ангажименти от страна на опозицията. 

Другата възможност е ембаргото да бъде удължено след изтичане на срока му на 31 май, докато станат ясни резултатите от мирната конференция в Женева. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай