ЕС и НАТО с декларация за сътрудничество

ЕС и НАТО с декларация за сътрудничество | StandartNews.com

В първия ден от ключовата среща на върха на държавите от НАТО и партньорите на организацията във Варшава е подписана декларация за сътрудничество между ЕС и Алианса, предава германската медия Deutsche Welle.

„Настъпи момент да дадем нов импулс и ново съдържание на стратегическото партньорство между НАТО и ЕС", се казва в документа, публикуван на официалната страница на военната организация на Запада.

По-силен ЕС и по-силен НАТО ще се укрепват един друг. Заедно те ще могат по-добре да гарантират сигурността на Европа и тази извън пределите й, става ясно от текста на документа, под който се е подписал председателят на Европейския съвет Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер, председател на Европейската комисия, съобщава Фокус.

Съгласно документа, НАТО и ЕС планират заедно да се противопоставят на „хибридните заплахи", в това число посредством обмен на разузнавателна информация; ще разширят морското сътрудничество, в частност за разрешаването на миграционната криза в Средиземно море; ще засилят координирането на съвместната работа в областта на кибер сигурността; ще развиват трансатлантическите връзки в областта на изследванията за отбрана и промишленост, ще проведат съвместни военни учения през 2017 г. и 2018 г., и ще допринасят за устойчивото партньорство на НАТО и ЕС в южна и източна посока.

Франция не възприема Русия като заплаха, заяви междувременно френският президент Франсоа Оланд при пристигането си на срещата на върха на НАТО в полската столица Варшава. „За Франция Русия не нито противник, нито заплаха", категоричен е стопанинът на Елисейския дворец.

Според него НАТО няма претенции да влияе върху отношенията, които Европа трябва да поддържа с Русия, предаде ТАСС, цитирана от БГНЕС. Оланд нарече Русия „партньор, който в действителност може понякога да използва сила", което се е случило в Украйна и Крим.

В полската столица днес започна срещата на върха на НАТО. На нея се очаква лидерите на държавите-членки да вземат ключови решения за укрепването на отбранителните способности и политиката на сдържане. 

В срещата от българска страна участва държавният глава Росен Плевнелиев. Преди участието си в първата работна сесия на Северноатлантическия съвет в полската столица президентът посочи, че във Варшава ще се покаже единство, воля и ясно ще бъде заявено, че НАТО е основният източник на сигурност и стабилност за България, за държавите-членки и за Европа. Държавният глава отново подчерта, че по отношение на рисковете пред сигурността в Черноморския регион България има ясна, единна и съгласувана позиция на всички институции.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай