ЕС и Косово подписаха Споразумение за асоцииране и стабилизиране

ЕС и Косово подписаха Споразумение за асоцииране и стабилизиране | StandartNews.com

Европейският съюз и Косово подписаха Споразумение за асоцииране и стабилизиране. Така една от най-бедните страни на Стария континент се надява да постигне икономически растеж и отваря вратата към евентуално пълноправно членство в Общността.

Подписите под документа бяха положени по време на сесията на Европарламента в Страсбург.

Министърът на евроинтеграцията на Косово Беким Колаку определи споразумението като "крайъгълен камък, защото установява договорни отношения между Косово и ЕС".

Съюзът е основен спонсор на Косово със своите 1,3 млрд. евро под формата на помощ за развитие в периода 2007-2020 година.

Подписаното днес споразумение е първата крачка към членството на Косово в ЕС. В замяна Прищина се ангажира на политически, икономически и търговски реформи и гарантиране на човешките права. От своя страна ЕС може да предостави на страната безмитен достъп на пазара на ЕС, като и финансова или техническа помощ.

През 2008 г. Косово обяви независимост, което веднага получи подкрепата на ЕС и САЩ, както и на над 100 страни. Независимостта на Косово днес са признали 23 от 28-те членки на Съюза.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай