ЕС и Канада се разбраха за свободна търговия

ЕС и Канада се разбраха за свободна търговия | StandartNews.com

Ню Йорк. Канадските и европейските лидери официално сключиха споразумение за свободна търговия, което се възприема като образец за подобно споразумение между ЕС и САЩ.

1600-страничното споразумение е публикувано, сега започва дългият процес на ратификация, който ще протича на фона на продължаващите опасения от някои държави членки на ЕС. Германия настоява спорният арбитражен механизъм да бъде изключен от споразумението, както и от бъдещото споразумение със САЩ за трансатлантическата търговия и инвестиционно партньорство, по което в момента се преговаря. Въпросният механизъм позволява на частните инвеститори да съдят държавите, ако чувстват, че местните закони застрашават инвестициите им.

България и Румъния също могат да блокират споразумението заради отказа на Канада да отмени визовия режим за техните граждани, въведен поради опасения от ромска емигрантска вълна в Страната на кленовия лист, посочва АФП.

На съвместна пресконференция в Отава с президента на ЕС, Херман Ван Ромпой, и канадския премиер Стивън Харпър, шефът на ЕК, Жозе Барозу, заяви, че споразумението "е напълно подкрепено от всички страни членки". Междувременно Канада обяви, че ще махне визовия режим за Румъния и България "колкото се може по-бързо". Очаква се споразумението да бъде подписано идната година и да влезе в сила през 2016 г.

Пактът ще премахне 98% на митата върху стоки и услуги и ще увеличи мобилността на работната ръка между Канада и ЕС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай