ЕС амнистира Едуард Сноудън

ЕС амнистира Едуард Сноудън | StandartNews.com

Европейският парламент гласува да амнистира Едуард Сноудън, бивш правителствен служител на Агенцията за национална сигурност (АНС) на САЩ, който разкри програмите за наблюдение от страна на САЩ през 2013 г.

ЕП призовава държавите-членки на ЕС да предложат на Едуард Сноудън стаут на търсещ закрила. В решението, което беше гласувано с 285 гласа "за" и 281 "против", Сноудън е наречен "защитник на човешките права" и парламентът кани европейските държави да го защитят от депортиране към САЩ, където той ще бъде съден за шпионаж.

През 2013 г. Сноудън, тогава служител на Агенцията за национална сигурност (NSA) на САЩ, напуска работното си място, бяга в Хонконг, а после и в Москва. Междувременно той публикува документи, които уличават NSA в мащабно събиране на данни за милиони граждани без значение дали са заподозрени за нещо или не. Сноудън беше обвинен, че е двоен агент, работещ за Китай или Русия, но той отрича това. От друга страна множество граждански активисти в Европа и по света защитават бившия служител на NSA и го наричат един от най-големите борци за свободата на словото.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай