ЕС забранява свинското от Испания

Заболелите от листериоза вече са около 150

ЕС забранява свинското от Испания | StandartNews.com

Епидемията от листериоза  се превръща в международна заплаха, съобщава "Ел Паис"

Министерството на здравеопазването на страната е сезирало европейските органи и Световната здравна организация за усложняващата се ситуация като предпазна мярка поради риска туристи да са се заразили с болестта след консумация на замърсени продукти в Испания. До този момент няма регистрирани подобни случаи.

"Европейската комисия е наясно с епидемията, свързана с консумацията на свинско месо. Ние си сътрудничим с испанските власти и внимателно наблюдаваме развитието на събитията", заяви говорител на общността. Дистрибуцията на такива продукти от Испания вече е ограничена.

В сряда здравното министерство в страната потвърди 150 случая на заболяването. Най-много са заболелите в област Андалусия - 132. На други 530 души са взети проби, като предстои да станат ясни резултатите от изследванията.

Предполага се, че източник на листериозата са месните продукти на производител от Андалусия. Властите там вече работят по изтеглянето от продажба на всички месни продукти на въпросната фирма.

Листериозата е бактериална инфекция, която засяга централната нервна система и може да причини менингит и енцефалит. Най-податливи на заболяването са бременните жени, новородените, възрастните хора и хората с отслабена имунна система. Заразяването с листериоза най-често става чрез консумация на храни, които не са преминали предварителна термична обработка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай