ЕС: Великобритания може да отмени Брекзит

Великобритания може да реши едностранно да се откаже от Брекзит, без да има нужда от одобрението на другите страни членки на ЕС

ЕС: Великобритания може да отмени Брекзит | StandartNews.com

Великобритания може да реши едностранно да се откаже от Брекзит, без да има нужда от одобрението на другите страни членки на ЕС, постанови официално Съдът на Европейския съюз.

"Обединеното кралство има правото да оттегли едностранно уведомлението за намерението си да напусне на ЕС", се казва в тълкувателното решение.

"Подобно оттегляне, взето според собствените й конституционни правила, ще доведе до оставане на Великобритания в рамките на Съюза без промяна на условията на статута й като страна член", добавят съдиите.

С това Съдът на Европейския съюз последва мнението на своя генерален адвокат, което беше публикувано на 4 декември, отбелязва АФП. Британското уведомление (нотификация) до Европейския съвет бе предадено на 29 март 2017 г., припомня ТАСС, цитирана от БТА.

Делото бе внесено от група анти-Брекзит политици и срещна неодобрение от британското правителство и ЕС, припомня Би Би Си.

Междувременно, ден преди ключовото гласуване по сделката за Брекзит в британския парламент, американски и британскки издания коментират досегашното й отражение върху Обединеното кралство и шансовете за успех на министър-председателката Тереза Мей при утрешния вот.

Брекзит раздели както страната, така и парламента, пише "Уолстрийт джърнъл", и подчертава, че това отива отвъд традиционното разделение дясно-ляво. Споразумението за излизане от ЕС направо обърна с главата надолу британската политическа система, посочва вестникът.

"Ню йорк таймс" отбелязва, че бремето на борбата за постигане на сделка, продължила две години и половина, личеше на лицето на премиера Мей, когато призова колегите си да подкрепят утре плана й за напускане на общността. "Споровете продължиха достатъчно дълго", каза Мей. "Това разяжда нашата политика. А животът зависи от компромиса", каза Мей. Но ако призивът на Мей за компромис звучеше неискрено, това отчасти е и по нейна вина, смята изданието. Вестникът отбелязва, че докато преговаряше, тя не разкриваше намеренията си и беше потайна като играч на покер, който притиска картите към тялото си. По времето, когато разкри истинския си план, като представи на страната компромис, който трябваше да привлече умерените, тя вече почти не разполагаше с други резерви на доверие или лоялност, от които да може да черпи. "Тя не беше подготвила нацията за това как ще изглежда компромисът", каза Кейти Периър, която за кратко беше директор по комуникациите на премиера.

Според Йън Дънт, автор на книгата "Брекзит: какво по дяволите се случва сега?", Мей е била толкова погълната от разделенията в собствената си партия, че не е успяла досега да се заеме с разделенията в страната си. "Тя беше човек, който разделя", казва Дънт. "Едва сега се представя като прагматичен центрист".

Тереза Мей е изправена пред битка за лидерския й пост в най-трудната седмица от премиерския й мандат, посочва лондонският "Таймс". 48 депутати от партията на торите заявиха вчера намеренията си да предизвикат състезание за следващ председател на консерваторите, което може да се състои тази седмица. Някои министри от кабинета до последно се надяваха, че Мей ще отложи утрешното гласуване по сделката за Брекзит, тъй като има данни, че тя ще загуби с трицифрено число.

Коментаторът на лондонския "Гардиън" Джон Харис пише, че в Обединеното кралство от десетилетия тлеят напрежения, но вотът за Брекзит ги накара да експлодират. Той изтъква, че под повърхността на най-дълбоката политическа криза от 80 години и драмата в Уестминстър, която е на път да достигне върха си, лежат дълбоки различия по отношение на културата и нагласите, които ще са определящи за страната през следващите десетилетия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай