ЕС ще работи с талибаните при едно условие

Сътрудничеството с което и да било бъдещо афганистанско правителство ще зависи от мирно уреждане на кризата

ЕС ще работи с талибаните при едно условие | StandartNews.com

След идването на власт на талибаните, ЕС ще си сътрудничи с афганистанското правителство, само ако то спазва основните права, включително на жените и не позволява територията на Афганистан да се използва от терористи, предаде Ройтерс, като цитира изявление на ръководителя на външната политика на ЕС Жозеп Борел.

Сътрудничеството с което и да било бъдещо афганистанско правителство ще зависи от мирно уреждане на кризата с участието на всички групи от населението и зачитане на правата на всички афганистанци, включително жените, младежите и лицата от малцинствата.

Освен това бъдещите власти трябва да спазват международните задължения на Афганистан, да поемат ангажимент за борба срещу корупцията и да не позволяват територията на Афганистан да бъде използвана от терористични организации, се подчертава в изявлението на Борел, направено след извънредна среща на европейските външни министри, посветена на събитията в централноазиатската страна.

Предвид влошаващата се хуманитарна ситуация в Афганистан ЕС ще продължи да осигурява помощ на афганистанския народ, добави Борел. Той призова всички сили в Афганистан да позволят безопасен и безпрепятствен достъп на хуманитарната помощ за афганистанските мъже, жени и деца, изпаднали в нужда, включително на принудените да напуснат домовете си.

"ЕС ще подкрепи и съседите на Афганистан в справянето с негативни последствия, които могат да се очакват вследствие на нарастването на броя на бежанците", добави Борел.

Европейският външен министър обаче отбеляза, че Брюксел "ще трябва да говори" с талибаните, защото "те са спечелили войната в Афганистан", предаде Франс прес. Целта е да се избегне хуманитарна и миграционна катастрофа и да се попречи на завръщането на чуждестранни терористи в страната, подчерта Борел. Това обаче не означава бързо официално признаване на талибанския режим, отбеляза той.

Западната намеса се провалила в целта си за изграждане на афганистанска държава, добави Борел.

Талибаните ще бъдат съдени "според техните действия", заяви от своя страна германския външен министър Хайко Маас. "Преди всичко е най-важно преходът да се извърши мирно", изтъкна той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай