ЕС с план - как ще заобиколи Русия

Европа ще доставя газ от САЩ и още 4 държави

ЕС с план - как ще заобиколи Русия | StandartNews.com

"Европейският съюз поддържа контакти със САЩ, Норвегия, Катар, Азербайджан, Алжир и други страни за разширяване на доставките на втечнен природен газ".

Това заяви върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел. "Цените на газа в ЕС днес са 6-10 пъти по-високи, отколкото преди година, което оказва голям натиск върху цените на електроенергията", написа той в блога си.

"През последните години Русия повиши устойчивостта си пред икономическите санкции чрез натрупване на валутни резерви, тя направи повече от нас в Европейския съюз, за да се справи с потенциалните прекъсвания в доставките на газ" отбеляза още Борел.

Според него Европа трябва да търси алтернативи на руския газ.

"В краткосрочен план сме изправени пред спешно предизвикателство за осигуряване на доставките на газ, което трябва да решим. Това включва работа за увеличаване на диверсификацията на маршрутите и източниците на внос. САЩ вече са най-големият доставчик на втечнен природен газ (LNG) за Европа и през следващите месеци ще засилим сътрудничеството си за осигуряване на доставките на газ. Освен със САЩ, водим разговори и с Норвегия, Катар, Азербайджан, Алжир и други страни за разширяване на доставките на втечнен природен газ", написа още Борел в своя блог.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай