ЕС с нов удар срещу Иран

След атаката на Техеран срещу Израел

ЕС с нов удар срещу Иран | StandartNews.com

Министрите на външните работи на ЕС се договориха днес за разширяване на санкциите срещу Иран след атаката на Техеран срещу Израел. Сега действащият режим на санкции, свързан с дронове ще обхване и доставките на ракети за страни от региона и Русия. Външните министри от ЕС заседаваха днес в Люксембург заедно с министрите на отбраната. От българска страна участваха служебният министър на обраната Атанас Запрянов и посланикът на България в ЕС Румен Александров, предава БНТ.

Дипломат номер едно на ЕС Жозеп Борел съобщи след срещата, че се очаква в края на май, началото на юни много страни от ЕС да започват доставки на 155-милиметрови снаряди за Украйна. Той отново призова държавите да предоставят и системи за противовъздушна отбрана на Киев. Президентът Володимир Зеленски поиска от ЕС доставката на поне седем системи “Пейтриът”.

"Съжалявам, но аз нямам системи “Пейтриът” в Брюксел. Те се в отделните държави и от тях зависи да вземат решение. Но искам да подчертая, че ракетни пускови установки без ракети-прехващачи са безполезни. Така че имаме нужда от двете неща. Имаме нужда от нови ракети-носители и непрекъснат поток от ракети-прехващачи, за да ги използваме. Държавите-членки ясно разбират искането и нуждите на Украйна и съм сигурен, че те ще вземат решения за това", каза Жозеп Борел, върховен представител на ЕС по сигурността и външните работи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай