ЕС с историческо съобщение. Какъв удар налага на Русия

Никога досега не е имало такива санкции в историята

ЕС с историческо съобщение. Какъв удар налага на Русия | StandartNews.com

ЕС даде зелена светлина на четвъртия пакет от икономически и индивидуални санкции срещу Русия, съобщи Съветът в съобщение за медиите. Ограниченията най-богатите руснаци бяха обявени от Европейския съюз, Великобритания и дори Япония.

Списъкът със санкции на ЕС срещу Русия е "най-силният пакет от санкции, приеман някога от Европейския съюз в неговата история", заяви днес френският министър на финансите Бруно Льо Мер, преди да влезе в заседание на финансовите министри на ЕС.

Санкциите са насочени към руския бизнес и медиен елит, както и към няколко отбранителни компании. В съобщението се потвърждава, че санкциите са насочени към "ключови олигарси, лобисти и пропагандисти, прокарващи версията на Кремъл за ситуацията в Украйна, както и към ключови компании в секторите на авиацията, военната промишленост и изделията с двойна употреба, корабостроенето и машиностроенето". Мерките ще въведат и забрана за внос в ЕС на желязо и стомана.

Санкциите ще засегнат и износа на луксозни стоки от ЕС, за да засегнат пряко руския елит.

ЕС се съгласи да лиши Русия и от статута ѝ на най-облагодетелствана нация в СТО, което ще "спре значителните ползи, от които Русия се ползва като член на СТО", като например по-ниските мита. Процесът на присъединяване на Беларус към СТО също ще бъде преустановен с оглед на "материалната подкрепа, която страната оказва на действията на Руската федерация.

"Санкциите ще засегнат повече от 600 руски граждани, голяма част от финансовата система ще бъде засегната от тези санкции, ще има нови забрани за някои видове износ, като например луксозни стоки", каза Льо Мер.

По бързата процедура беше подготвен специален закон. Очаква се той да даде право на правителството не само да замразява банковите сметки на руските милионери, но и да иззема имущество. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай